Les famílies de l’escola de Cistella lluiten perquè continuï oberta

S’ha organitzat un festival de música i dansa, Festivalaku, per donar visitabilitat al centre i ressaltar-ne el valor

Cistella va celebrar un Festival per reivindicar l’escola i evitar la despoblació local.

Cistella va celebrar un Festival per reivindicar l’escola i evitar la despoblació local. / EDUARD MARTI

Sònia Fuentes

La inquietud per la protecció de les escoles rurals s’ha convertit en una causa central per a molts pobles perquè representen signe de vitalitat i un futur imprescindibles en l’ombra de la despoblació creixent. A Cistella, la preocupació es manifesta amb la mobilització de l’Associació de Famílies d’Alumnes de l’Escola Pública Mossèn Josep Maria Albert, amb el suport de l’Ajuntament, en l’organització del segon festival de música i dansa, Festivalaku. Aquest esdeveniment es va celebrar divendres passat amb l’objectiu de donar visibilitat a l’escola i ressaltar-ne el valor, així com subratllar la necessitat d’ampliar la matriculació de nous alumnes i mantenir una escola activa per a un poble viu durant tot l’any.

L’escola perd aquest curs els tres alumnes que tenia d’infantil, la qual cosa deixa uns deu estudiants en total per a tot el centre. La situació ha suscitat preocupació perquè molts residents escullen altres opcions educatives per qüestions logístiques i pel reduït nombre de nens. Jordi Sanvicens, pare de dos nens de l’escola, de 7 i 11 anys i soci de l’AFA expressa la gravetat de la situació: «El futur de l’escola penja d’un fil, l’any que ve es perdran tres alumnes més i, si es queda sense infants petits, l’escola es pot veure obligada a tancar, la qual cosa consideraríem un problema greu».

La lluita no només és exclusiva de les famílies de l’escola, sinó també per als veïns que s’han sumat a la causa, ja que la pèrdua d’estudiants suposa un risc imminent per a la supervivència de l’escola i, en última instància, per a la vitalitat del poble, afirmen. «L’existència d’una escola local no només proporciona educació, sinó que també enriqueix el sentiment d’arrelament i pertinença a la comunitat» remarca Sanvicens. També és el president de l’associació veïnal Cistella-Vilarig i l’escola «és igualment una de les prioritats de l’associació».

La situació de moltes altres escoles rurals que han tancat per la manca subratlla la importància de mantenir viva la institució. Per mitjà de la música i la festa, les famílies de l’escola de Cistella intenten reforçar l’AMPA i augmentar la visibilitat del centre. També es busca posar de manifest que les escoles rurals són models educatius de qualitat, sostenibles i propers, que s’han de preservar com a fonament de les comunitats locals i com a llegat d’una lluita contra la despoblació que amenaça molts pobles actualment.

Des de 1865

L’Escola Mossèn Josep Maria Albert de Cistella va ser creada el 1865 i és part de la Zona Escolar Rural (ZER) Empordà, que agrupa altres escoles a Vilanant, Garrigàs i Pont de Molins. Hi ha deu estudiants de cicle mitjà i superior. Amb un equip docent que inclou especialistes itinerants, el centre disposa també de servei d’acollida matinal gratuïta i servei de menjador a través del Consell Comarcal. El projecte aposta per una educació 360º que va més enllà de les parets de l’escola. Aquest curs han dut a terme el projecte Camins.

Amb «la mobilització d’aquest tipus d’actes volem demostrar la perseverança i determinació a garantir que les generacions futures tinguin accés a una educació local de qualitat», assegurant així la continuïtat de la vida en aquest poble rural, destaquen els organitzadors.

Subscriu-te per seguir llegint