Desè aniversari del grup de treball Exili, Deportació i Holocaust

El Govern organitza un acte de reconeixement a Figueres

Participants a l'acte a Figueres.

Participants a l'acte a Figueres. / Generalitat

Redacció

Fa deu anys, un grup de professors de diversos centres educatius de l'Alt Empordà van constituir, amb el suport del Memorial Democràtic i el Departament d'Educació, el grup de treball Exili, Deportació i Holocaust. La creació d'aquest grup responia a tres objectius compartits: sensibilitzar els estudiants en matèria de memòria democràtica, compartir eines i recursos pedagògics, i crear sinergies entre les diferents escoles i instituts de la comarca. A través de viatges formatius, commemoracions i activitats participatives, el grup ha desenvolupat des d'aleshores una tasca pedagògica exemplar que el situa com a precursor en la integració de la memòria a les aules. Actualment, aplega prop d'una vintena de professors procedents de dotze centres de secundària.

Per la dedicació i el compromís demostrat durant tots aquests anys, el Govern ha organitzat aquesta tarda un acte de reconeixement que, celebrat a Figueres, han presidit la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, i la consellera d'Educació, Anna Simó Castelló.

Professora explicant els projectes educatius.

Professora explicant els projectes educatius. / Generalitat

En paraules de la consellera Ubasart, el grup Exili, Deportació i Holocaust ha esdevingut "pioner" i "un pilar essencial per a la formació d'una ciutadania crítica, lliure i fermament compromesa amb els valors democràtics".

A més, també ha subratllat la importància "d'educar en un sistema de valors basat en la tolerància, el respecte al diferent, la promoció de la diversitat i la convivència", atès que "ens apropa a la cultura de la pau".

Per la seva banda, la consellera Simó ha agraït la tasca dels docents: "Amb aquesta tasca que feu amb el vostre alumnat contribuïu a formar persones amb esperit crític, persones empoderades davant del discurs de l'odi i la discriminació"."Un treball pedagògic més necessari que mai, en temps de populismes i fake news. En temps de mitges veritats i enemics únics", ha afegit.

El director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló.

El director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló. / Generalitat

En el marc de l'acte, els docents han tingut un rol protagonista, representants de sis instituts de l'Alt Empordà han explicat a les conselleres i a un públic format, majoritàriament, per membres de la comunitat educativa alguns dels projectes més representatius que han dut a terme gràcies al grup de treball. Entre aquests projectes hi destaquen, per exemple, viatges al camp de concentració de Mauthausen (Àustria); la inauguració del passeig de la Memòria a Figueres, un memorial per a les víctimes dels bombardejos a la ciutat durant la Guerra Civil espanyola, o la participació en el projecte de les llambordes stolpersteine, en homenatge a tots els deportats pel nacionalsocialisme alemany.

Formen el grup de treball de l'Alt Empordà: l'Institut de Vilafant, l'Institut Olivar Gran (Figueres), l'Institut Alexandre Deulofeu (Figueres), l'Institut Cendrassos (Figueres), l'Institut Ramon Muntaner (Figueres), l'Institut de Castelló d'Empúries, l'Institut El Pedró (L'Escala), l'Institut de Llançà, l'InstitutNarcís Monturiol (Figueres), l'Institut de la Jonquera, Institut Cap Norfeu (Roses) i Institut de Peralada.