Segueix-nos a les xarxes socials:

Queixes de veïns de Mas Tomasí pel canvi en les contribucions

L'Ajuntament incrementa el percentatge de participació dels propietaris del 75 al 90%

Queixes de veïns de Mas Tomasí pel canvi en les contribucionsdiari de girona

L'Ajuntament de Pals va aprovar en el ple del 17 de desembre passat les contribucions especials per al finançament de les obres d'urbanització de la fase VI-a de Mas Tomasí amb els vots a favor de l'equip de govern (Junts per Pals i CiU), l'abstenció de Compromís amb Pals i l'oposició dels socialistes. En el ple d'aquest dijous, veïns d'aquesta urbanització van assistir-hi per expressar el seu desacord i malestar amb un canvi en el finançament de les obres que entenen que és un greuge comparatiu amb les anteriors fases d'urbanització del Mas Tomasí: els propietaris de parcel·les de la fase VI-a pagaran el 90% de l'obra, mentre que en les anteriors fases els veïns han hagut de fer front al 75% -aquesta modificació suposa que l'Ajuntament redueix la seva aportació econòmica, que passa del 25 al 10%-. Després de la VI-a, quedaran pendents la V-b i la VI-b, els propietaris de les quals temen que les seves contribucions es mantinguin al 90%. L'alcaldessa, Sílvia Monar, ha reconegut el tractament diferenciat per l'increment del percentatge que hauran d'aportar els veïns de la VI-a, però ha insistit que, malgrat haver de pagar el 90% de l'obra, els veïns abonaran un import semblant al que han fet front les anteriors fases.

Actualment s'executa la fase V-a, amb unes contribucions especials del 75%. Seguint l'ordre numèric, la següent que tocaria seria la V-b, però l'Ajuntament ha avançat la VI-a perquè és la que es troba en pitjor estat, ha concretat Monar. L'import previst de l'obra de la VI-a és de 641.417,83 euros, dels quals els veïns hauran de pagar 577.276,05 euros i l'Ajuntament, 64.141,78. Les obres consisteixen a fer els carrers nous, des d'asfaltatge a clavegueram, voreres i enllumenat públic, a més d'altres serveis.

Els veïns que discrepen que a ells se'ls cobri el 90% de l'obra quan fins ara havia estat el 75% van entrar una al·legació contra el canvi de la distribució financera. Monar ha afirmat que el govern estudiarà l'al·legació i que, en tot cas, posaran totes els facilitats de pagament possibles als veïns.

Al ple d'aquest dijous, un grup de propietaris de les fases pendents d'executar de Mas Tomasí van seguir-lo. En nom d'ells va parlar la Cristina, que va lamentar que els veïns quedaran «escanyats» per les contribucions especials del 90% i perquè l'IBI?també els augmentarà en pujar el valor cadastral de les finques.

Cristina va manifestar que se senten decebuts perquè, si bé tenen moltes ganes que els facin les obres, troben injust que el percentatge de les contribucions se'ls incrementi respecte de les fases anteriors. I sosté que si l'Ajuntament no pot fer front ara a la inversió, que s'arregli el més urgent i s'ajorni l'obra. La socialista Marisol Perea ja va mostrar la seva disconformitat en el ple del desembre i ara va expressar que «no pot ser que a la meitat del joc es canviïn les regles».

Monar ha argumentat el canvi del 75 al 90% perquè «hem de mirar per tot el poble»: l'alcaldessa ha explicat que les obres de Mas Tomasí fa més de deu anys que duren, i que l'Ajuntament hi ha invertit una quantitat important de diners que ha impedit fer obres a altres punts del poble -en el ple de desembre, el secretari va dir que del 2002 al 2015, l'Ajuntament ha destinat 4,5 milions d'euros a urbanitzar Mas Tomasí-. Sílvia Monar ha afegit que la situació econòmica de l'Ajuntament no és la mateixa que fa deu anys i que reduir l'aportació municipal permetrà accelerar l'execució de les fases pendents, de manera que en dos o tres anys estiguin acabades. I ha insistit que una gestió acurada de l'obra i la rebaixa que hi ha en l'adjudicació farà que el cost final sigui menor, de manera que en la liquidació final es retornarà als propietaris els diners sobrants. Una argumentació que no convenç Perea ni els veïns, que insisteixen amb el tracte diferencial.

L'alcaldessa ha afegit que Mas Tomasí és una urbanització dels anys 70, no recepcionada, el promotor de la qual la va deixar amb moltes carències.

Prem per veure més contingut per a tu