Segueix-nos a les xarxes socials:

Vilopriu ha patit un centenar d'iincendis en els últims 19 anys

El municipi empordanès es troba entre les poblacions de Catalunya on hi ha més focs

Vilopriu ha patit un centenar d'iincendis en els últims 19 anys

Hi ha un piròman, dos... o quants? El que està clar és que hi ha algú a qui li agrada calar foc cada any a Vilopriu.

Aquesta setmana hi ha hagut un nou ensurt al municipi, que ha destrossat, segons les últimes dades fetes públiques ahir pels Agents Rurals, fins a 20,9 hectàrees, entre vegetació agrícola i forestal.

Es tracta d´un foc forestal que es troba sota investigació i de moment no se´n coneixen les causes. Ahir, de fet, els Bombers van donar per extingit aquest incendi, que va ser el primer gran ensurt de l´estiu a les comarques gironines.

Cal dir, però, que en els últims 19 anys en aquest municipi empordanès hi ha hagut fins a 108 incendis. Es tracta d´una xifra molt elevada i s´ha convertit en una de les zones de Catalunya amb més ensurts al llarg dels anys. Dels 11 que hi va haver l´any passat, cal recordar que quatre, segons els Agents Rurals, van ser intencionats.

Un fet que preocupa el cos que vetlla pel medi ambient i també els Mossos d´Esquadra. Ambdós estan investigant qui provoca aquests incendis forestals i de moment, no se n´ha pogut enxampar el responsable o responsables.

Arxiu del jutge

Cal recordar que el 2012, els Agents Rurals i els Mossos van creure que tenien possibilitats de detenir el piròman de Vilopriu i el març van arrestar un veí de Sant Jordi Desvalls a qui acusaven d´haver provocat l´incendi forestal del mes de març d´aquell any, que va néixer en tres focus diferents entre Vilopriu i Gaüses.

La policia s´hi va creuar el dia dels fets mentre anaven cap a l´incendi i ell en venia amb el seu tot terreny. Però les proves eren massa dèbils i el jutge de la Bisbal d´Empordà, finalment, va arxivar la causa.

Les dades facilitades pels Bombers mostren que entre l´any 2000 i el 2018 s´han produït 108 incendis a terme municipal de Vilopriu. Es tracta d´una xifra elevada i la vegetació més castigada ha estat la forestal. I és que dels 108, 89 han afectat vegetació forestal. En canvi, d´agrícoles se´n han produït 18. I finalment, un dels focs va afectar vegetació urbana.

Per anys, s´ha de dir que el més negre pel que fa a quantitat, és l´any 2001: 16 incendis i tots ells de vegetació forestal. L´any següent va ser molt similiar, amb 15 focs -13 de forestals i dos d´agrícoles. Entre 2004 i 2012 n´hi va haver dos de mitjana. En canvi, a partir del 2009 van anant en augment. Per exemple el 2009 i 2011, n´hi ha onze en cadascun dels períodes. I després tornen a viure una davallada, amb dos de mitjana entre el 2013 i el 2015.

El 2017 és l´any més destacat d´aquests últims, amb un total d´onze fets. Quatre d´ells intencionats, en un terme de 16,4 km2 que, sortosament, l´any passat van cremar una superfície petita gràcies a la rapidesa dels efectius d'emergències. En total, els quatre successos van afectar 1,27 hectàrees, d´aquestes, 1,25 eren forestals i la resta (0,02) no forestals, segons les dades aportades aquesta setmana pels Agents Rurals.

L´agost del 2016, un any amb cinc incendis a Vilopriu, en un sol incendis es va afectar molta superfície. En concret, va cremar 76,80 hectàrees a Saus, Camallera i Vilopriu. Aquest incendi va ser intencionat.

Prem per veure més contingut per a tu