Sirenes d'alerta advertiran d'una possible ruptura de les preses de Susqueda i el Pasteral

S'instal·laran 17 punts d'avís a la ciutadania

L'embassament de Susqueda, en una imatge d'arxiu.

L'embassament de Susqueda, en una imatge d'arxiu. / David Aparicio

Redacció

Redacció

El comitè d'implantació del pla d'emergència de les preses (PEP) de Susqueda i el Pasteral s'ha constituït amb representants del govern espanyol, Protecció Civil de la Generalitat, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i Endesa.

Segons un comunicat d'aquest divendres de l'empresa elèctrica, l'objectiu del comitè és "garantir la implantació efectiva dels plans d'emergència", la qual cosa permetrà millorar el control i mitigar els riscos en cas d'avaria o ruptura de les preses.

Reunió del comitè d'implantació del Pla d'Emergència de Presa de Susqueda i el Pasteral.

Reunió del comitè d'implantació del Pla d'Emergència de Presa de Susqueda i el Pasteral. / Endesa

Entre les mesures que s'implantaran, es col·locaran 17 punts d'avís a la ciutadania, equipats amb sirenes, que es distribuiran en punts estratègics dels municipis d'Amer, Anglès, Bescanó, la Cellera de Ter i Sant Julià de Llor i Bonmatí.

Aquests sistemes acústics s'instal·laran a les zones que quedarien inundades durant la primera mitja hora en cas de trencament o mal funcionament de la presa, i permetran alertar els veïns en cas d'una emergència.

La implantació del PEP, que s'integra en el pla de Protecció Civil d'emergències per inundacions (Inuncat) i que està prevista per al segon semestre del 2025, requerirà fer una campanya d'informació a la població i als ajuntaments afectats.