La plataforma Salvem la Pineda d'en Gori va denunciar ahir les infraccions urbanístiques que, suposadament, realitza la promotora de 48 pisos exclusius en aquest paratge del litoral palamosí. En un dels cartells informatius que la plataforma va exposar, s'hi podia llegir: «Ni un pam més de ciment al nostre litoral». Però la realitat és que, després de fer una visita a les obres, aquestes ja es troben molt avançades.

Salvem la Pineda d'en Gori va mostrar unes imatges de l'impacte visual que considera que causarà la construcció dels edificis -es veuran des del poblat ibèric de Castell- i demana la suspensió immediata de la llicència d'obres dels apartaments.

L'entitat ha presentat un recurs de reposició a la llicència d'obres, aprovada per l'Ajuntament de Palamós, perquè considera que es vulnera la protecció de la cala s'Alguer com a Bé Cultural d'Interès Nacional i el Pla d'Ordenació Urbana Municipal, de manera que entén que és nul·la de ple dret. La plataforma va afegir que la promotora vulnera l'alçada dels blocs ja que aquests sobresurten més de sis metres sobre els arbres.

D'altra banda, com ja va avançar Diari de Girona aquest diumenge, la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de Girona ha informat desfavorablement el projecte del vial i de la rotonda contemplats en el projecte d'urbanització perquè la tipologia i la morfologia de la urbanizació alteren les caraterístiques paisatgístiques de la cala s'Alguer. Els promotors hauran de presentar de nou el projecte amb els canvis que reclama Patrimoni Cultural.

Anabel Lliset, advocada de la plataforma, va explicar que el projecte urbanístic presenta diverses deficiències de contingut i d'anàlisi de paisatge: «Hem demanat que s'aturin les obres per evitar danys més grans».

Lliset va explicar que Salvem la Pineda d'en Gori ha interposat un recurs de reposició davant el consistori impugnant la llicència d'obres i el projecte d'urbanització perquè «l'Ajuntament no ha seguit el procediment legalment establert i ha omès un tràmit essencial que és el demanar un informe preceptiu i vinculant al Departament de Cultura de la Generalitat».

La lletrada va afirmar que «s'infringeix greument la llei de patrimoni cultural català» i que «el paisatge quedarà malmès amb la construcció dels tres blocs -actualment, n'hi ha projectats dos, si bé el planejament n'hi permetria un tercer- i aportem dos dictàmens pericials que acrediten la greu afectació que produirà a la zona». Lliset va afegir que, si bé el POUM autoritza planta baixa més tres, en alguna zona s'estan fent cinc plantes perquè la subterrània es construeix per sobre del rasant del carrer Sant Esteve.

Un any després

Fa un any, el consistori palamosí va autoritzar la llicència per edificar-hi, i els treballs avancen a un ritme constant. Aquest diumenge, Salvem la Pineda d'en Gori organitza una nova arrossada amb l'objectiu de recaptar diners per continuar el procés d'aturar la construcció dels edificis.

Quan es va fer la primera arrossada popular, el 15 d'abril passat, alguns arbres es trobaven senyalats amb una X i la maquinària es deixava veure tímidament dins el terreny, però ara, el panorama ha canviat radicalment: l'esquelet d'un primer edifici és ben visible, i els fonaments del segon també.