Entrevista | Josep Genís President del Pessebre Vivent de Castell d’Aro

«Involucrem als joves perquè vegin que és una tradició que cal mantenir»

La representació a Castell d’Aro, que comença avui, espera uns 9.000 visitants i necessita prop de 400 figurants per a les escenes

Josep Genís, president del Pessebre Vivent de Castell d’Aro.

Josep Genís, president del Pessebre Vivent de Castell d’Aro. / Cedida

Josep Genís és un veí de Castell d’Aro que va arribar al poble després de casar-se. Fa 32 anys que participa en el pessebre, tot i que mai ha fet de figurant, i ara és el president de l’associació que ho organitza.

Què representa fer un pessebre vivent com el de Castell d’Aro?

És mantenir la tradició d’aquest poble que l’any 1959 va començar amb quatre escenes d’un pessebre vivent i ara hem arribat a 45 en aquesta 64a edició. Vol dir que això s’ha mantingut gràcies a la tradició de tota aquesta gent de Castell d’Aro.

Quanta gent hi participa?

A veure, aquest any comptant entre col·laboradors i figurants uns 350

Els costa trobar gent?

Més o menys sempre tenim gent assignada perquè és molt de tradició de familia i amics, hi ha moltes escenes que ja les cobrim. N’hi ha d’altres que com les ha de fer gent més aviat jove, quan es fan grans ja no volen tornar-hi i costa molt cobrir el relleu en algunes escenes, però bé, busquem gent perquè les acabi fent en un moment donat.

Quan comencen a preparar el pessebre a Castell d’Aro?

Sempre comencem després del pont del 12 d’octubre, ara mateix portem dos mesos. Tardem tant perquè té unes 45 escenes que s’han de muntar. El recorregut és d’un quilòmetre i mig i es fa en el casc antic i en el barri de la Coma. Tot això vol dir que és un recorregut molt llarg i s’han de muntar totes les escenes.

Quin tipus d’escenes representeu?

Doncs fem escenes de la Bíblia; escenes tradicionals catalanes, ja que el poble de Castell d’Aro antigament era un poble de pagès i de gent que treballava al bosc; i escenes d’oficis, recuperem alguns oficis que hi havia hagut antigament.

Com s’ho fan per aguantar el fred?

Bé, demanem permís als forestals i, en segons quines escenes, sobretot a la dels pastors o dels oficis, fan una mica de foc per mantenir-se calents, i en d’altres fem com uns brasers petits.

Quanta gent sol visitar el pessebre?

L’any passat van passar unes 9.000 persones. L’any de la pandèmia va baixar perquè havíem de complir unes normes, però bé, en els últims anys estem entre 8.000 i 9.000 visitants.

Com veu el futur del pessebre vivent de Castell d’Aro?

Esperem que quan plegui la gent gran, la gent jove que ve darrere agafi el relleu, perquè si no això es perdrà. No sabem què passarà, però per això involucrem als joves i els fem veure que és una tradició que s’ha de mantenir en aquest poble.

Subscriu-te per seguir llegint