Una de les claus perquè funcioni una relació de parella és la comunicació. Parlar, explicar-se les coses, no callar... Però no cal confondre la sinceritat amb la brusquedat perquè, a diferència del que diu la dita, "les paraules NO se les emporta el vent '.

Algunes frases desafortunades es queden enquistades i reapareixen en moments de tensió, cosa que només propicia més retrets i més disgustos. Tots ens hem escalfat en una discussió, però és important controlar les formes i evitar dir-li a la nostra parella certes paraules demolidores.

«Sempre» o «mai»

Començar una frase amb aquests adverbis de temps tan absoluts és un error. No hi ha possibilitat de tenir una xerrada o discussió constructiva amb aquestes paraules tan contundents. L'única cosa que aconseguirem és que l'altra part es posi a la defensiva i llanci més míssils. En comptes de dir-li "mai em dius coses boniques", és millor etzibar: "m'agradaria que de tant en tant em diguessis més coses boniques".

«Ja t'ho vaig dir»

A ningú li agrada que el tractin com un ximple o que li recordin que ha fracassat en alguna cosa. Evita el "Ja t'ho vaig dir" encara que li haguessis advertit que alguna cosa no sortiria bé. Aquesta ostentació de saviesa denota superioritat i fa sentir molt malament. Si intentes ser comprensiu i tractes d'empatitzar amb la teva parella, la relació anirà millor.

«No et crec»

Pot ser que en algun moment pensis que la teva parella no t'està sent del tot sincera però no cal deixar de confiar-hi des del minut zero. Fes-li arribar els teus dubtes, i digues-li que alguna cosa no et quadra, però no et posis a la defensiva amb el 'no et crec'. Intenta buscar fórmules menys rotundes com 'tinc la sensació que no m'ho estàs explicant tot' o 'hi ha coses que no em quadren' per intentar avançar en la conversa.

«Si de veritat m'estimessis...»

Aquesta dramàtica frase té molt perill, perquè d'alguna manera pressiones la teva parella perquè faci alguna cosa que no ha fet o no vol fer. És una combinació de risc en què es barreja l'ultimàtum amb la culpa i que acaba tenint efecte en la relació ja que l'altre se sent obligat a alguna cosa. És millor optar per dir les coses sense filtres: "M'agradaria que féssim més coses junts". D'aquesta manera s'afronta el problema directament i sense confrontacions.

«Què em deies?»

Si quan la teva parella t'està explicant alguna cosa, tu li respons "pse" però realment estàs pensant en les teves coses i arriba un punt en el qual has de deixar anar un "què em deies?", malament. La sensació que tindrà el teu company / a és que res del que t'explica t'interessa i això farà malbé la seva autoestima. Amb el temps, acabarà actuant de la mateixa manera, i quan cap dels dos sapigueu de què us parla l'altre, tindreu un gran problema.

Discutir de tant en tant amb la parella no és dolent, però evitar certes frases pot ajudar a que la relació surti reforçada d'aquests enfrontaments verbals. Pot ser difícil, però no impossible.