La preocupació dels catalans per l'atur i la crisi econòmica ha augmentat un 12,4% en els últims tres mesos, segons que indica el baròmetre trimestral del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat, que no registra canvis significatius pel que fa a intenció de vot electoral.

La desocupació, la precarietat laboral i el funcionament de l'economia se situen com els problemes que provoquen major preocupació en els ciutadans catalans, segons el baròmetre d'opinió que ha elaborat el CEO a partir de 2.000 enquestes telefòniques realitzades entre el 20 al 28 d'octubre, amb un marge de confiança del 95,5% i un marge d'error de +/- 2,73%.

Pel que fa a la intenció de vot en unes eleccions catalanes, el sondeig del CEO indica que PSC i CiU pràcticament empaten (amb un 21,6% i un 21,2%, respectivament), fet que suposa que els dos partits disminueixen respecte a l'anterior baròmetre de juny un 0,4% en el cas del PSC i un 1,9% en el cas de CiU.

La disminució en intenció de vot d'ERC és més pronunciada, ja que aquest partit queda situat en el 7,9% i pateix un descens del 30% respecte a juny, mentre que ICV-EUiA queda en el 7,1% i guanya exactament un punt, el PP queda en el 5,2% i guanya un 1,2, i Ciutadans queda en el 0,7% i perd un 0,4.

A la pregunta de quin problema considera més important ara mateix, el 26,8% dels enquestats responen que l'"atur i la precarietat laboral", cosa que representa un augment del 12,4% en relació amb el baròmetre de juny, seguit del "funcionament de l'economia", amb un 20,2%, si bé aquest últim percentatge no creix i fins i tot pateix un lleuger descens del 0,7%.

La resta de "problemes" se situen a molta distància respecte als vinculats amb la crisi, ja que la immigració està en el 6,9%, Estatut-Finançament, 5,2%, accés a l'habitatge, 4,6%, insatisfacció amb la política, 4,5%, i relació Catalunya-Espanya, 4,4%.

La desconfiança dels ciutadans respecte als partits polítics segueix creixent, i el 44,6% contesten a la pregunta de "quin partit creu que pot donar més bona resposta al problema que considera més important" amb un concloent "cap".

Sobre els resultats obtinguts en intenció de vot en unes autonòmiques, el director del CEO, Gabriel Colomé, va explicar que "hi ha molta estabilitat" i no s'aprecien canvis importants, ja que ERC retrocedeix però queda situada en els nivells anteriors al seu congrés, que va provocar el que en tècnica electoral s'anomena un "efecte eufòria" en el seu electorat.

Notes dels polítics

Tampoc s'aprecien canvis destacables en la valoració de líders, ja que Josep-Lluís Carod-Rovira (ERC) segueix sent el més conegut (96%) però en canvi té una valoració bastant baixa (3,95 punts sobre 10), mentre que Josep Antoni Duran i Lleida (CiU) segueix sent el més ben valorat (5,86 punts) però en canvi és menys conegut (90,1%) que José Montilla, que obté un 94,9% de grau de coneixement i una nota de 5,39 punts.

La nova presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, apareix per primera vegada en el baròmetre, amb un nivell de coneixement del 51,6% i una valoració de 3,19 punts, mentre que, per contra, encara hi no figura l'actual president d'ERC, Joan Puigcercós.