11 de gener de 2009
11.01.2009
Tornar a casa seva

Els afectats de l'explosió de gas de Fondo afronten amb una 'alegria relativa'

11.01.2009 | 11:19

Aquest dilluns s'acompleixen tres anys de l'explosió de gas al barri del Fondo de Santa Coloma de Gramenet, on van morir dues persones i va deixar sense casa i sense negoci a una vintena de famílies. 'Aquest serà un any molt important perquè finalment podrem tornar a casa' ha afirmat a l'ACN el portaveu de la Plataforma d'Afectats del Fondo, Àngel Moratilla.

Està previst que al novembre s'inauguri la 'Torrè Sònia', l'edifici de planta baixa i nou pisos que ha d'allotjar als veïns i comerciants que estaven als números 64, 66, i 68 de la rambla del Fondo i a la casa del número 6 del Passatge de Sant Lluís.

Malgrat que les obres van a bon ritme, els afectats afronten amb una 'alegria relativa' el 2009. D'una banda, perquè encara no hi ha data per l'inici del judici, que ha de determinar quins van ser els responsables del succés. De l'altra, perquè no poden evitar reviure el que va passar el 12 de gener de l'any 2006, donat que encara ocorren successos semblants al que van patir, el més recent al barri de Ca n'espinós de Gavà. 'Emocionalment ens va afectar molt' ha assegurat Moratilla, qui ha recordat que, des del primer moment, la Plataforma d'Afectats del Fondo va oferir la seva ajuda i suport als de Gavà. 'Saben que ens tenen a la seva disposició' ha afegit.Un altre repte és crear una federació unitària que integri totes les plataformes d'afectats per explosions de gas d'arreu de l'estat espanyol. Des de l'any 2000, han estat 70 les víctimes mortals per accidents relacionats amb problemes amb el subministrament. Per això, els afectats es qüestionen quins són els motius pels quals s'estan produint els últims anys tantes deflagracions relacionades amb el gas. Aquests accidents 's'han convertit en una cosa normal quan haurien de ser excepcionals', ha denunciat Àngel Moratilla. Per aquesta raó, els afectats més recents per aquesta problemàtica exigeixen una sèrie de canvis legislatius. El passat 23 de desembre, representants de cinc plataformes d'afectats per explosions de gas u0096Santa Coloma de Gramenet, Palència, Lleida, Tarragona i Cornellà de Llobregat- van demanar públicament al Congrés dels Diputats la creació d'una comissió d'investigació per determinar i garantir la seguretat en les infraestructures i instalu0095lacions del gas. Per Moratilla, la investigació que reclamen les entitats al Congrés tindria la funció de 'catalitzador' per tal que els problemes relacionats amb el gas quedin solucionats definitivament. 'no és normal que hi hagi tantes explosions' ha apuntat 's'han de canviar normatives' ha conclòs.La petició, que ja compta amb el suport parlamentari d'Iniciativa per Catalunya-Verds i el Partit Popular, demana a més la creació d'un fons de garantia per a les víctimes, donat que han estat habituals els problemes que els afectats han patit per tornar a casa seva, i normalitzar del tot la seva situació. Aquest dilluns, dia en què es commemora el tercer aniversari de l'explosió al Fondo, s'ha convocat a les sis de la tarda i davant de l'indret on va tenir lloc el sinistre, una concentració en record de les dues víctimes mortals. L'operari del gas Sergio Pancorbo, i la veïna del número 66 de la Rambla del Fondo, Sònia Madrid, de 26 anys. Precisament, el nou edifici que reallotjarà els afectats està batejat amb el nom de 'Torre Sònia', en homenatge a la jove veïna.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema