El president de CiU, Artur Mas, ha demanat aquest dilluns que Govern i partits catalans fixin ja una estratègia pel que fa a la reacció davant la sentència sobre l'Estatut perquè la decisió del TC, al seu parer, pot ser qüestió de dies. Després que el president Montilla demanés diumenge responsabilitat històrica al Constitucional, Mas ha subratllat que el que hauria de fer Montilla es tenir una estratègia. 'Estem a la part declarativa, però a l'hora de la veritat desconeixem completament qualsevol tipus d'estratègia', ha dit en declaracions a Punto Radio el líder convergent, que ha dit tenir la sensació que la sentència serà 'imminent'. 'Parlem més de dies més que de setmanes', ha afegit.

Mas ha recordat que Montilla no volia parlar de reaccions perquè deia que no s'havia de fer fins no tenir la sentència. 'Sorprenentment parla molt els últims dies d'una sentència que no existeix', ha ironitzant referint-se a les declaracions que va fer diumenge el president. 'El que hauria de fer el Govern i el president és tenir una estratègia, i em temo molt que no la tenen', ha lamentat el també secretari general de CDC. I és que l'argument de Mas és que cal tenir una estratègia predefinida 'ja des d'ara' i així no perdre temps quan es conegui la decisió del tribunal.

Tot i que ell mateix va parlar fa temps de celebrar un referèndum i formar un govern d'unitat, Mas no ha volgut insistir en aquesta estratègia al·legant que la reacció s'ha de parlar entre tots, perquè ha de ser 'del conjunt de Catalunya'. Per això, ha considerat que el president de la Generalitat 'hauria de posar fil a l'agulla' i començar a definir què s'ha de fer davant una sentència que retalli l'Estatut.

Pel que fa a la possibilitat de celebrar una manifestació, ha dit que no s'ha de descartar, perquè una sentència negativa 'requerirà una reacció de país', i una forma de fer-se respectar és deixar sentir la veu dels catalans. 'El que és urgent és que es fixi ja de manera comuna, amb un consens ampli, un camí a seguir per tal de reaccionar', ha reiterat.

Mas ha indicat que 'tot apunta' a què el Constitucional 'tocarà' l'Estatut, perquè no s'haguessin estat més de tres anys deliberant per a no fer-hi res. En aquest sentit, ha recordat que ell ja va dir que els magistrats haurien de dimitir, però ha matisat que no ho va dir en sentit 'pejoratiu', sinó que va considerar que haurien de deixar-ho 'si no són capaços de fer la seva feina', deixant pas a algú que la pugui fer. El conseller d'Interior, Joan Saura, va opinar divendres que els magistrats TC hauria de plegar, però va ser desautoritzat hores més tard pel mateix president Montilla.

Pel que fa a possibles pactes amb el PP després de les properes eleccions catalanes, ha tornat a dir que l'objectiu de CiU és governar en solitari, tot i que ha descartat la majoria absoluta. Mas ha remarcat que ell intenta no dir 'd'una forma clara' una cosa quan no sap si ho podrà complir. Per això, no ha negat la possibilitat d'un pacte amb els populars com es va fer en el passat, quan CiU va passar pel notari, però ha defensat tenir una majoria suficient per governar que no passi per pactes amb PP, PSC o ERC. 'Ja veurem què passa', ha afegit.

Pel que fa a un pacte entre socialistes i populars a Catalunya, ha considerat que es faria si depengués dels protagonistes, però el poble català no el vol, i per això no els dóna suficients vots, evitant així que Catalunya sigui 'un pur apèndix de Madrid'.