La retallada mai vista dels Pressuposts de la Generalitat afecta tots els àmbits (620 milions d'euros per a Salut o una disminució del 46% de les inversions), pero pràcticament no a TV3. És intocable. El pressupost de TV3 només s'ha reduït un 4% passant de 406 a 388 milions d'euros, 267 dels quals són aportacions directes de la Generalitat; o sigui dels impostos dels ciutadans. El secretari del Govern, Francesc Homs, ja va dir fa unes setmanes que TV3 era tan important com la sanitat i l'ensenyament. Al final, les xifres indiquen que fins i tot més. De moment, no hi ha intenció d'aplicar la tisorada que s'han endut la majoria de conselleries i empreses vinculades a la Generalitat.

La plantilla de personal ascendeix a 1.874 persones amb un cost de 120 milions d'euros (vuit menys que el 2010). L'única retallada significativa que ha sofert el pressupost de la Televisió de Catalunya és en la partida d'estudis, en què ha passat dels 15.680.000 euros de l'any passat a només 63.000 euros enguany.

Estalviar 49 milions d'euros no resol les finances de la Generalitat, però ajuda a contenir la despesa. I, sobretot, és una declaració d'intencions per retallar despeses prescindibles que havien crescut desmesuradament els últims anys. Aquesta quantitat (49.114.961 euros) és la que ha rebaixat el govern de CiU respecte a l'últim pressupost del tripartit en el còmput total de les partides d'estudis, treballs externs i dictàmens; atencions protocol·làries i publicitat i campanyes institucionals. També s'han reduït les partides d'alts càrrecs i assessors. El nombre total d'aquests càrrecs ha passat, de moment, de 721 a 549.

Estudis i treballs externs

S'ha passat del 90.717.636 euros que va pressupostar el tripartit per a ?l'any passat a 57.970.707 euros per a l'exercici d'enguany. El 2009, la quantitat encara era més alta que el 2010: 95,5 milions d'euros. Aquestes partides inclouen estudis, dictàmens, treballs tècnics i altres treballs realitzats per persones físiques o jurídiques. Són, en resum els informes externs que en alguns casos són necessaris i en d'altres perfectament prescindibles, com s'ha comprovat amb alguns dels estudis que s'han donat a conèixer els últims anys. La retallada és del 36%.

En alguns casos, realitzar una comparativa entre les despeses de l'actual govern i de l'anterior és complicat, ja que Artur Mas ha reduït el nombre de conselleries i algunes com Medi Ambient o Innovació han quedat dividides en diferents departaments. En general totes les conselleries han reduït substancialment la despesa, llevat d'Interior. Agricultura dobla la partida d'estudis perquè ha incorporat una direcció general de Medi Ambient, que ja era una de les que más gastava en l'anterior executiu. Territori i Paisatge també augmenta la despesa. En aquest cas, conflueix que també ha incorporat una part de Medi Ambient, però el que manté de l'anterior Conselleria de Política Territorial i Obres Públiques ara també gasta més en estudis que el 2010.

Les conselleries amb majors retallades són les de Justícia (de 11,4 milions d'euros a 2,6 milions) i Cultura (de 6,2 milions a poc més de tres).

Publicitat institucional

La retallada d'aquesta partida és espectacular. El Govern català gastarà enguany un 71% menys en publicitat i campanyes institucionals respecte al 2010. Els 19,8 milions d'euros de 2010 han quedat reduïts a només 5,5 milions.

La reducció afecta també totes les conselleries, excepte Territori i Paisatge. Presidència, per exemple, passa de 4,7 milions d'euros a només 805.000 euros. Cultura, amb 1,7 milions d'euros és la que més gasta, però força menys que l'any passat, quan tenia pressupostats 4,4 milions d'euros.

Atencions protocol·làries

Aquesta partida, menys significativa quantitativament que les dues anteriors, s'ha rebaixat en un 51% passant dels 4,1 milions d'euros de 2010 als poc més de dos per a l'exercici d'enguany. Presidència (711.694 euros) és el departament que ha pressupostat una major despesa tot i que pràcticament és la meitat de la de l'últim pressupost de José Montilla (1,3 milions en 2010).

Benestar és una de les conselleries que ha sofert una major retallada: de183.724 euros a només 23.000. També Cultura: de 379.730 a 11.730 euros. Les conselleries d'Economia, Agricultura i Territori incrementen el pressupost protocolari respecte a 2010 perquè han incorporat algunes àrees que pertanyien a altres conselleries, tot i que Territori, en aquest cas, també incrementa la partida sense comptar amb la incorporació d'una part de Medi Ambient.