El president del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, Jordi de Dalmases, va rebre amb desesperació l'anunci de la vicepresidenta del Govern, Elena Salgado, d'aprovar durant aquest mes d'agost unes mesures que serveixin per apuntalar el compliment de l'objectiu de dèficit, entre les quals s'hi troba un decret llei que obligarà els metges a dispensar el fàrmac més barat.

De Dalmases, també president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB), va assegurar que les farmàcies es troben "desesperades" perquè, semestralment, l'Administració els imposa noves mesures que redueixen els seus marges.

Per aquest motiu, va augurar una tardor "calenta" al sector, i va anunciar noves reunions al setembre amb el conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, amb l'objectiu de fer front a aquesta situació. "Mai havíem tingut tants concursos de creditors com ara", va assenyalar De Dalmases, que d'altra banda va lamentar l'existència d'acomiadaments i va indicar que els establiments capegen i aguanten aquesta situació com poden, amb la incertesa de si algunes hauran de tancar.

Davant aquesta situació, va anunciar que demanarà la possibilitat d'amortitzar farmàcies i crear agrupacions de farmàcies per recuperar el volum.

Fa unes setmanes, el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes van acordar l'extensió de la prescripció de fàrmacs per principi actiu a tot el país, així com modificar el sistema de ?preus de referència dels medicaments. Aquestes mesures, adoptades en el Consell Interterritorial de Salut, podrien suposar un estalvi de 2.000 milions d'euros.

La prescripció de fàrmacs per principi actiu és un procediment que ja s'utilitza en algunes comunitats autònomes, principalment a Andalusia, on ja es fa en el 90% dels casos.

Descompte imperceptible

Un informe impulsat per l'Autoritat Catalana de la Competència l'any 2009 deixava entreveure que els descomptes que rep l'usuari amb l'adquisició de medicaments genèrics, amb un valor mig estimat del 40,8% del preu de venta del laboratori, "no es traslladen als preus de venda al públic. En aquest sentit, l'informe detallava que els descomptes només "engreixen" els marges regulats en la cadena de distribució del medicament.

D'altra banda, l'estudi també posava de manifest que l'aparició dels gènerics introdueix una competència en un mercat on anteriorment aquesta era inexistent.