Els farmacèutics han alertat que en menys de quinze dies tindran problemes d'abastament de medicaments. Així ho ha explicat a l'ACN el president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya, Josep Esteve, qui ha concretat que aquest problema afectarà en un primer moment als 800 farmacèutics que van adquirir fa poc l'establiment, i que no només han de fer front al pagament als proveïdors i de personal sinó també a l'hipoteca de l'establiment. "Si no hi ha diners, no hi ha producte", ha declarat. Davant d'aquesta situació, els col·legis de farmacèutics estan mirant d'aconseguir un crèdit amb una entitat bancària però Esteve ha explicat que estan tenint "algun problema".

Les farmàcies havien de rebre aquest dimecres el pagament del mes d'agost que els hi fa el Servei Català de la Salut pels medicaments de la Seguretat Social que elles avancen, però el Govern va anunciar que no podia complir amb aquests terminis i va ajornar els pagaments. Això afecta tot el col·lectiu que començarà a tenir problemes per pagar a proveïdors, personal i, a més a més, als bancs aquells que tenen un crèdit per haver adquirit recentment la farmàcia.

Aquesta és la situació d'unes 800 farmàcies a Catalunya, de les quals un 15% estan "en risc", segons Esteve. A més, hi ha 10 establiments en suspensió de pagaments una situació "que no s'havia vist mai", ha lamentat.

"La nostra obligació ètica és que no falti medicació a la població però si la persona que ha de complir amb els seus compromisos no ho fa, hi ha un moment que dius que no pots més", ha explicat.

Per solucionar aquesta "insostenible" situació el sector està negociant un crèdit amb una entitat bancària. Esteve ha explicat que "s'està acabant de gestionar, però no està tancat", ja que ha assegurat que estan tenint "algun problema" pel fet que els bancs no tenen confiança en el sector perquè saben que el Govern els hi ha dit que no els podia pagar. "Quan tens un proveïdor que no té prou solvència, com pot ser el cas de l'administració, doncs les entitats no s'ho miren amb prou estima", ha declarat.

Tot i això, ha dit que l'acord està bastant "avançat" però ha alertat que el sector "no ho pot aguantar" durant més temps ja que si es demana un crèdit es redueix el marge de benefici que obtenen els farmacèutics, d'un 27% actualment.

Exigeixen al Govern que compleixi els compromisos

Esteve ha exigit al Govern que compleixi els compromisos establerts amb les farmàcies. "La via és complir el pacte, hi ha un concert de serveis, això és com una nòmina", ha asseverat. En aquests sentit, ha explicat que ells compren per avançat el producte perquè entenen "que hi ha uns compromisos de terminis de pagament seriosos", però ha afegit: "No som seriosos".

Esteve ha criticat que els farmacèutics hagin de fer de "banquers de l'administració" i s'ha preguntat fins quan ho podran fer, més encara, quan no saben quan es tornarà a la normalitat en els pagaments.

Gestió "bastant deficient"

El president de la federació ha considerat "desproporcionada" l'acció del Govern en matèria de retallades que afecten l'àmbit sanitari i ha qualificat la gestió de "bastant deficient, per no dir nefasta".

Esteve ha assegurat que hi ha gent sense recursos que ja no pot ni pagar els seus medicaments i ha avisat que això pot provocar un augment dels malalts i d'ingressos als hospitals. "La pilota es va fent més grossa", ha afirmat.