L'Ajuntament de Barcelona transferirà a la Generalitat 25 milions perquè porti a terme les accions idònies per consolidar la ciutat i la seva àrea d'influència com un destí de referència en turisme, una quantitat que, segons diverses fonts, permetria desencallar la situació d'Spanair.

El préstec és un dels pactes del conveni marc de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona per a la promoció econòmica i la consolidació de la ciutat i la seva àrea d'influència com una destí de referència en turisme, que ahir va aprovar el plenari. L'acord va ser aprovat amb els vots a favor de CiU, PSC i UpB, en contra d'ICV-EUiA i l'abstenció del PP. Tots els grups van rebutjar a explicar el seu vot.

En l'execució d'aquest conveni marc i per col·laborar en ell, l'Ajuntament de Barcelona transferirà a la Generalitat 25 milions d'euros, 15 d'ells abans del 31 de desembre de 2011 i els 10 restants abans del 31 de març de 2012, perquè aquesta els destini a activitats concretes de promoció de la ciutat.

Aquestes quantitats coincideixen amb les dels crèdits pont que la Fira de Barcelona donarà a Spanair per facilitar la continuïtat de la companyia fins que es formalitzi l'entrada d'un soci i veure si la negociació amb Qatar Airways arriba a bon port.

L'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, els dos accionistes de la Fira, avalen aquests dos crèdits pont per garantir la continuïtat de la companyia aèria. La Fira és un dels principals accionistes d'Ieasa, accionista majoritari d'Spanair.

Ni des del govern ni des de l'oposició es va voler comentar aquesta coincidència, encara que diverses fonts van apuntar que la mesura aprovada pel ple es destinarà a ajudar la companyia aèria.

La falta de liquiditat d'Spanair es veu agreujada per la situació econòmica i l'alt preu del combustible, que pateixen totes les aerolínies.

Spanair porta temps buscant un soci estratègic per assegurar la viabilitat de la companyia, que va tancar 2010 amb unes pèrdues de 115,72 milions d'euros. El conveni aprovat pel consistori barceloní estableix que el Govern tornarà a l'ajuntament els 25 milions a terminis: 1 milió l'any 2012, i 6 milions cada any entre 2013 i 2016.