Dins del desmantellament de l'Institut Català de la Salut (ICS) ja començat a dur a terme per la Generalitat, sota la responsabilitat personal d'Artur Mas, l'àmbit d'anàlisis clínics i el de proves diagnòstiques són dels que més atrauen a empreses privades concretes, ben relacionades amb CDC i amb el propi Mas.

No és res secundari. El valor anual estimat dels anàlisis clínics efectuats dins els vuit hospitals i en centres d'Atenció Primària de l'ICS és d'uns 200 milions d'euros. El valor de la facturació de proves diagnòstiques, que podrien efectuar empreses privades que les assumissin, podria ser més. De 900 a 1000 milions d'euros, són pel concepte més ampli de "imatge mèdica diagnòstica o intervencionista".

El primer nom que trobem és el d'Albert Sumarroca Claverol, biòleg, membre del consell d'administració de la mútua Uno Mc Mutual, i sobretot fill de Carles Sumarroca Coixet, de 78 anys. Aquest darrer és amic íntim de Jordi Pujol Soley des de fa decennis, membre fundador de CDC i expresident de l'empresa editora del diari Avui. La seva esposa creà, junt amb l'esposa de Jordi Pujol Soley, l'empresa Hidroplant.

De ser un modest perit industrial, titular d'una empresa d'instal·lacions elèctriques (Emte) que sempre va estar amatent - i ben acollit - en licitacions de la Generalitat, Carles Sumarroca ha passat a ser una gran fortuna. Té vins (Bodegues Sumarroca) i sobretot va crear General Lab. Emte avui està fusionada amb l'empresa d'infraestructures i immobiliari Comsa, formant un grup que el 2009 facturà 2.200 milions d'euros. El vicepresident és un altre fill de Sumarroca, Carles Sumarroca Claverol. Aquest ha estat en el centre de la compra de la companyia aèria Spanair, que no té una trajectòria gens brillant.

El 2007, general Lab s'integrà a la multinacional Labco, en ser participada pel fons de capital risc 3i. El conjunt de la multinacional és de dret francès i Sumarroca fill n'és vicepresident. És la més gran empresa laboratoris mèdics de la Península Ibèrica, present en sis Estats europeus. Albert Sumarroca n'és el conseller delegat per Espanya i Portugal. Aquesta part del negoci, el 2010 facturà 90 milions d'euros a Espanya i 40 milions a Portugal. Entre els seus clients permanents hi figura USP Hospitals, de la qual el president de l'ICS Josep Prat va ser membre del consell d'administració fins fa pocs dies. Dimití després de la presentació d'una denuncia contra Prat a la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

Concordant amb la destrucció, avui en curs,de l'ICS, i per tant dels seus laboratoris, Labco, portat directament per Albert Sumarroca ha efectuat importants inversions a Catalunya. Certament, malgrat la crisi, no veu un futur gens negre, ans al contrari. Si els laboratoris de l'ICS desapareixen, cosa que sembla més que evident, Labco -per cert ja ben tractada des del sector públic- podria multiplicar les seves expectatives de negoci.

Albert Sumarroca sap com moure's en aquest món. De ben jove va ser company de viatges d'Artur Mas i de Josep Pujol Ferrusola. A més, l'única feina que Artur Mas ha dut a terme en el sector privat va ser a l'empresa de pells Tipel, avui fallida, i llavors propietat del cosí de Lluís Prenafeta - Isidor Prenafeta - i de Carles Sumarroca Coixet.

El conglomerat d'Albert Sumarroca ja era el principal laboratori mèdic català quan va comprar el segon en importància, el del doctor Sabater Tobella ("Análisis Clínicos Sabater").

El grup d'Albert Sumarroca - en el qual també hi figura el pare - posseeix ara una gran nau a Esplugues del Llobregat, mentre ha anat comprant petits laboratoris. Tot plegat és prova de la seva expectativa evident de creixement. El procés és paral·lel en el temps al desmantellament de l'ICS, afectant als seus laboratoris clínics.

En aquest marc se situaria la centralització de les proves analítiques. Les mostres, de sang, d'orina, de teixits, d'esputs, desapareixeran de molts centres comarcals, per a ser centralitzades a Barcelona, o en el seu entorn industrial. Això implicaria pèrdua de llocs de treball i un endarreriment dels diagnòstics.

A l'espera de la destrucció de l'ICS hi ha més interessos amatents, si bé Sumarroca pare i fills poden estar ben confiats que tot els pot anar bé, a ells, està clar. Però també està amatent el Laboratori de Referència de Catalunya(LRC). Tanmateix, el pastís és tan gran, és a dir de tants milions, que n'hi pot haver per a tots.

El LRC va sorgir el 1992 de la fusió del Parc de Salut Mar ( llavors depenent de l'Ajuntament de Barcelona) i del Consorci Hospitalari de Catalunya, aleshores dominat per Ramon Bagó (CiU) i Josep Abelló (PSC). Abelló està més o menys retirat, després d'una gestió inacceptable, mentre que Bagó continua sent el paradigma del món de negocis sanitaris lligat a CDC. El LRC treballa essencialment pels hospitals del citat Consorci, abans de domini socialista i ara de domini de CiU. Va ser en el marc d'aquest consorci que Josep Prat dugué a terme una gran part de la seva trajectòria professional.

D'altra banda, Jordi Sumarroca Claverol, germà d' Albert, és el conseller delegat d'una altra empresa del conglomerat Sumarroca (TEYCO) especialitzada en obra pública, ben compresos hospitals, com el "Moisés Broggi" de Sant Joan Despí (Baix Llobregat). El 2009 tingué uns ?beneficis de 120 milions d' euros.

Aquest món adora, per usar un verb gràfic, Josep Prat. Si no hi hagués Prat a la Presidència de l'ICS el que s'ha exposat només seria un malson. És difícil imaginar que una altra persona que no fos Prat pogués emparar, des de la sanitat pública, el que ara està en curs, digui el que digui Artur Mas.