La mesura dissenyada pel Govern d'ajustar el salari anual del personal públic un 3% s'aplicarà el juny, coincidint amb la paga extraordinària, amb caràcter ''temporal'' i amb un estalvi de 180 milions, segons Joana Ortega, vicepresidenta del Govern. Ortega ha dit que la mesura és ''conjuntural'' i que per tant no ''consolidarà'' en la fulla salarial. La vicepresidenta ha manifestat que davant el moment econòmic ''excepcional'', els sindicats haurien de tenir ''responsabilitat'' i capacitat de diàleg per evitar ''l'escanyament'' de l'Estat del Benestar. Ortega no descarta que tot i el caràcter transitori de la mesura no es pugui tornar a aplicar el 2013, condicionat a la situació econòmica.

Joan Ortega ha volgut subratllar el caràcter ''temporal'' de la mesura d'ajust salarial que ha presentat el Govern a la taula de negociació de la funció pública.

La vicepresidenta ha recordat reiterades vegades en la seva intervenció davant els mitjans de comunicació que l'objectiu d'aquesta mesura, que suposarà un estalvi de 180 milions d'euros l'any, és ''mantenir el màxim de lloscs de treball'' i evitar els acomiadaments per ''raons pressupostàries''.

En relació amb la decisió de fer un ajust salarial del 3%, Joan Ortega ha explicat que la xifra aquesta sortia del càlcul de complements que s'havien de ''revisar'' dins del paquet de mesures conjunturals que el Govern va presentar el desembre en les primeres reunions de la mesa de negociació de la funció pública.

Davant l'expectativa que els pressupostos del govern espanyol que encara s'han de presentar incloguin un ajust salarial al personal públic, la vicepresidenta ha dit que si la mesura del govern de Mariano Rajoy suposa un ajust superior, la Generalitat l'aplicarà i no acumularà amb el 3% decidit pel Govern.

La vicepresidenta ha recordat que el seu dia el Govern ja va anunciar la seva voluntat de què l'ajust salarial del personal públic depenent de la Generalitat estigues per sobre del 5%, cosa que s'ha complert amb la mesura d'un ajust salarial del 3%.

La mesura té caràcter ''temporal'' i suposa que l'ajust és per aquest any. No obstant, ''això no vol dir'' que la seva aplicació no es ''repeteixi'' en un altre exercici, condicionat a l'estat dels comptes de la Generalitat i de la situació econòmica.

''Més responsabilitat'' dels sindicats

En relació amb les crítiques manifestades pels representants sindicals, Joan Ortega ha demanat als sindicats ''més responsabilitat'' perquè la millor manera d'evitar ''l'escanyament'' de l'Estat del benestar és a través d'actituds que vagin per la via del ''diàleg'' i de ''l'intent d'arribar a acords''.

La vicepresidenta ha reflexionat que ''sobretot'' en aquests moments ''d'incerteses'' no es pot entendre que ''hi hagi aquesta manca de voluntat'' del sindicats per arribar a acords i ''acceptar'' ajustos i reformes que són del tot ''imprescindibles''.