L'abat de Montserrat, el monjo gironí Josep María Soler, denuncia que darrere de la crisi hi ha "gent sense cara" que "no ha estat escollida democràticament per ningú" i que mou els fons d'especulació amb els quals "marquen les grans línies de l'economia i per tant de la política".

En una entrevista que publica el butlletí Crit Solidari, que edita l'equip de la pastoral obrera del bisbat de Sant Feliu de Llobregat, l'abat de la comunitat benedictina de Montserrat confia que aquesta crisi "sigui una ocasió per trobar una societat més justa i solidària".

El monjo benedictí creu que "el problema és com arribar als quals realment mouen els fons d'especulació que hi ha darrere de tota la crisi, com fer-ho per trencar els canals que tenen per imposar-se". "Perquè hi ha una guerra soterrada entre interessos molt poc transparents davant els que els governs són impotents", va explicar.

Pel que fa a les persones immigrades, un dels col·lectius que més està patint la crisi, l'abat de Montserrat opina que "tenen els mateixos drets i deures fonamentals que nosaltres i és legítim que si al seu país no troben un nivell de vida just, ho busquin en un altre lloc".

"Per tant, jo crec que aquí no se'ls pot marginar, ni deixar com a ciutadans de segona", va afegir Soler respecte als immigrants.

No obstant això, davant la immigració, l'abat es planteja una altra qüestió: "De quina manera podem mantenir la nostra identitat com poble i com cultura; com podem acollir-los i fins on cal respectar la diferència. Nosaltres venim d'una tradició cristiana", va reblar l'abat de Montserrat.