El president de la Generalitat, Artur Mas, defensa la condició de Catalunya com a "subjecte polític" després de 300 anys d'una cultura castellana d'"imposició" i de conflicte "gairebé permanent" amb Espanya, i davant d'això va assegurar que "si la història l'escriuen els vencedors, convertim-nos en vencedors".

En la presentació al Palau de la Generalitat dels actes de commemoració del tricentenari dels fets de 1714, que Mas va qualificar ahir de "justícia i dignitat nacional", el president de la Generalitat va demanar superar aquest conflicte amb Espanya i fer-ho, va dir, amb "les nostres millors cartes", que són "la democràcia, l'esperit pacífic i l'anhel de llibertat".

En un context en el què el Govern català aposta per celebrar una consulta d'autodeterminació el 2014, just quan es compleixen 300 anys dels fets de 1714, Mas va insistir que amb la celebració es vol "deixar clar que Catalunya no és un objecte polític, sinó un subjecte". Perquè al seu parer "a un objecte polític se li imposa la llengua, però un subjecte polític l'escull. A un objecte polític se li recapten els impostos, però un subjecte polític els recapta".

En aquest sentit, va recordar que la commemoració pretén "subratllar, destacar i projectar la voluntat de construir un futur col·lectiu al servei de tot el poble de Catalunya, que és divers, de barreja, de sensibilitats diferents, però que en moments clau ha aconseguit anar unit, i això no podem perdre-ho", va dir.

Mas va subratllar que "si en tres segles, amb els obstacles, pressions i força contra Catalunya, no hi hagués hagut aquest sentit i sentiment de país, sense aquesta barreja, Catalunya no existiria com la coneixem i encara menys tindria aquests anhels". El President va lamentar que el sentit de país no s'hagi correspost al llarg de la història amb un sentit d'Estat propi i va afegir que tres segles que demostren que el conflicte Catalunya-Espanya és "vell" i "gairebé permanent", i en el seu fons hi ha "un xoc de cultures que segurament avui encara perdura", va opinar.

El dirigent català finalment va instar a què els actes de commemoració del 1714 siguin "en positiu", i no es facin en "oposició a altres o contra d'altres". I va concloure que "diuen que la història l'escriuen els vencedors. Doncs convertim-nos aquesta vegada en vencedors. I no utilitzant les nostres millors armes, perquè seria donar un sentit de conflicte, sinó les nostres millors cartes: la democràcia, l'esperit pacífic, la unió del poble i l'anhel de llibertat".

Navarro critica la despesa

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, per la seva banda, va criticar la "despesa" i el pressupost del Tricentenari i va reclamar una commemoració més "austera" i amb un caire "més institucional", qualificatiu que va dir que no es pot atribuir ara al Govern i als seus plans per al Tricentenari. Per altra banda, el PP i Ciutadans van ser els únics partits catalans que no van assistir ahir a la presentació dels actes de commemoració.