L'exdirector gerent de l'Hospital de Sant Pau Jordi Colomer va admetre ahir davant del jutge que investiga les suposades irregularitats en el sobrecost de les obres del nou centre que en el procés hi va haver caos i desorganització, encara que va descartar que es produïssin il·legalitats. Colomer va comparèixer com a imputat pels delictes de prevaricació i malversació davant el titular del jutjat d'instrucció número 22 de Barcelona, que investiga l'encariment de 38,5 milions d'euros i l'adjudicació directa per valor de 105 milions d'euros en les obres del nou Hospital de Sant Pau, que es van executar en quatre fases, licitades entre octubre de 2000 i maig de 2006 i que van acabar el 2009. Segons van informar fonts judicials, l'exdirector gerent va reconèixer que quan el 2005 es va incorporar al Sant Pau va detectar una situació de caos i certa desorganització en el procés d'obres, amb un desfasament pressupostari que llavors va calcular en prop de 70 milions d'euros, encara que en tot moment va negar que es produïssin il·legalitats.

Les modificacions

Davant del jutge, Colomer va justificar l'encariment de les obres perquè el projecte per construir el nou hospital -que va ser inaugurat el 2009, es va modificar sobre la marxa, de manera que va passar d'una estructura inicial de poc més de 60.000 metres quadrats als 113.000 metres quadrats finals. A més, segons les mateixes fonts, l'exdirector gerent també va al·legar que, amb el pas dels anys, l'instrumental mèdic programat es va anar encarint, ja que els avenços tècnics van deixar obsolets els productes inicialment previstos i van haver d'optar per noves eines més modernes, però també més cares.

Davant del jutge també va comparèixer l'exprimer tinent d'alcalde de Barcelona Xavier Casas, també com a imputat per malversació i prevaricació, que es va desvincular del sobrecost de les obres i va al·legar que només havia estat al patronat fins a 2003, tres anys abans que acabés la licitació de les obres. A la sortida del jutjat, Casas va atendre breument els periodistes i va assenyalar, en ser preguntat per com havia justificat el sobrecost de les obres, que només havia format part del Patronat de la Fundació Patrimonial de l'hospital -en representació de l'Ajuntament de Barcelona-, fins a l'any 2003. "Jo formava part fins a 2003 de la MIA (la Fundació del Patronat) i no després", va assenyalar Casas. Segons fonts judicials, a Casas també se li va preguntar durant l'interrogatori per la frustrada venda de la finca de Can Masdeu, amb la qual l'Hospital volia finançar les obres, encara que va evitar entrar en concrecions.

El jutge també va interrogar com a imputat l'actual director gerent de la fundació privada del Sant Pau, Jordi Bachs, que va al·legar que quan havia entrat a l'Hospital el procés ja estava culminat.

El jutge també tenia previst prendre declaració com a imputat a l'exdirector de l'Institut Català de la Salut (ICS) i d'Innova Josep Prat, que va formar part de la Fundació del Patronat en representació de la Generalitat, i a l'exgerent de l'Hospital i exdirector de l'Incasòl Josep Antoni Grau, encara que la seva compareixença s'ha posposat fins al pròxim 24 de juliol, segons fonts judicials.