El Govern aprovarà avui l'avantprojecte de llei de governs locals amb el qual promourà la fusió voluntària de municipis i restringirà la creació de nous, encara que garantint que es respectaran els existents, segons fonts de l'executiu català.

La reforma desenvolupa la competència exclusiva de la Generalitat en matèria local, així que és aquesta nova llei, i no l'aprovada pel Consell de Ministres la setmana passada, la que l'executiu d'Artur Mas vol aplicar a Catalunya.

Desenvolupat sobre els principis d'estabilitat pressupostària i racionalitat, l'avantprojecte de llei, que està previst que aprovi demà el Consell Executiu, persegueix clarificar les funcions de cada nivell de govern, promoure l'eficiència i evitar duplicitats en la prestació de serveis.

Així, els consells comarcals perden part del seu sentit de representació política per transformar-se en el principal ens de gestió mancomunada dels serveis socials.

Suprimeixen 1.034 càrrecs

Segons l'avantprojecte de llei dissenyat pel Departament de Governació i Relacions Institucionals, capitanejat per la vicepresidenta Joana Ortega, desapareixeran 1.034 càrrecs públics remunerats d'ens municipals.

L'executiu promet que no suprimirà municipis existents, encara que la creació de nous haurà d'estar molt ben justificada, però sí que recomanarà la fusió voluntària i fomentarà que es mancomunin per oferir serveis de forma conjunta.

No obstant això, la nova normativa estableix l'extinció automàtica de mancomunitats o consorcis que gestionin competències de forma duplicada o que tinguin un dèficit continuat.

L'avantprojecte de llei també indica que els ens municipals hauran de tenir d'un portal de transparència, per donar informació sobre la seva gestió, que caldrà integrar al web de la Generalitat, inaugurat ahir.

La reforma local, de la qual estan exclosos per tenir un règim propi el Consell General d'Aran i el municipi de Barcelona, també propugna perquè els consells comarcals de l'àrea metropolità de la capital catalana es redueixin o desapareguin.

L'avantprojecte arriba pocs dies després que el Consell de Ministres aprovés el seu projecte de reforma local, que va generar dures crítiques per part del Govern català i també de la majoria de forces polítques catalanes, que entenia que l'Executiu central vulnerava competències pròpies de Catalunya.