La Cambra de Comerç de Barcelona ha denunciat aquest dimecres que la inversió executada a Catalunya ha estat inferior a la inicialment prevista en els pressupostos de l'Estat els darrers 11 anys. La Cambra també ha assenyalat que s'observen grans diferències entre les comunitats autònomes. Múrcia, La Rioja, País Basc, Catalunya i Balears són les que han rebut menys del 80% pressupostat inicialment. En concret, Catalunya en mitjana durant el període 2001-2011 ha rebut una inversió del 77,4% sobre el total pressupostat, mentre que la mitjana de les comunitats ha registrat el 86,5%, gairebé 10 punts superior. A més, denuncien que Castella-la Manxa i Aragó han rebut una inversió superior a la pactada.

La Cambra de Comerç de Barcelona ha analitzat per primer cop el grau d'execusió de la inversió del Grup Foment, que inclou el Ministeri i les entitats i empreses públiques que en depenen, com Adif, Aena i Renfe, en el període 2001-2011 per comunitats autònomes.

Una de les primeres conclusions de l'anàlisi és que la inversió de Foment a Catalunya ha estat inferior a la inicialment prevista en els Pressupostos de l'Estat els darrers 11 anys.

A més, la Cambra denuncia que s'observen grans diferències entre les comunitats autònomes: mentre que Castella la Manxa i a Aragó s'ha executat més del 100% de la inversió pressupostada, a altres com Múrcia, La Rioja, País Basc, Catalunya i Balears, el percentatge d'inversió s'ha situat, en mitjana, per sota del 80% del total pactat.

La inversió realitzada pel Grup Foment ha estat d'11.034 milions en mitjana anual durant 2001-2011, els quals s'han repartit entre les comunitats autònomes. D'aquests Catalunya n'ha rebut un total de 1.869, però la Cambra compara aquesta xifra amb el que representa el PIB de cada comunitat en el total de l'Estat espanyol, en el cas de Catalunya, un 16,9%, la comunitat que més aporta.

D'aquesta manera la Cambra ddenuncia que Catalunya té un balanç d'inversió negatiu ja que Foment ha invertit a Catalunya un percentatge inferior al del seu PIB.

L'anàlisi també assenyala que l'Arc Mediterrani, que inclou Catalunya, les Illes Balears, el País Valencià i Múrcia, acumula un dèficit d'inversió en infraestructures de 6.667 milions d'euros en relació al seu PIB, mentre que el Centre i el Sud peninsular presenta un superàvit de 5.744 milions. L'estudi conclou que el dèficit d'inversió que pateix des de fa anys l'Arc Mediterrani té una correlació directa amb el dèficit fiscal que pateixen les comunitats que hi formen part.