El Govern va aprovar ahir un decret amb el qual transforma l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC) en un tribunal col·legiat, amb tres membres, presidit pel director del OARCC, Juan Antonio Gallo. Així ho va anunciar ahir el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu. D'aquesta manera el Govern català acata la legislació europea i amplia el personal de la institució que va "tombar" la privatització més rellevant del seu Executiu: Aigües Ter Llobregat (ATLL). L'organisme públic que pertany al Departament de Presidència tenia fins ara tres treballadors. Un president, Juan Antonio Gallo; un vocal i un secretari, les funcions dels quals consistien en recollir els dictàmens. Amb la transformació que acaba d'aprovar el Govern català, l'OARCC tindrà un altre vocal. No obstant, la decisió de deixar sense efecte la privatització d'ATLL es va tirar endavant amb una resolució unipersonal del president de l'organisme, Juan Antonio Gallo.

El portaveu del Govern català, Francesc Homs, va desvincular aquests canvis del cas Aigües Ter Llobregat (ATLL). Segons va explicar Homs, el Govern ha creat el nou Tribunal Català de Contractes del Sector Públic amb la voluntat de dotar de més transparència els processos d'adjudicació pública, en el marc de les 51 mesures de regeneració democràtica que l'executiu d'Artur Mas es va proposar aplicar. La pròpia regulació de l'OARCC ja estableix que, si el volum i l'especificitat dels recursos interposats ho aconsellen, aquest òrgan, que inicialment va ser creat amb caràcter unipersonal, es pot transformar en col·legiat.

El tribunal, que té competència en recursos especials en matèria de contractació i pot establir mesures provisionals i resoldre qüestions de nul·litat contractual, estarà format per un president i dos vocals. Els tres són funcionaris de carrera i un d'ells de l'administració local, àmbit en el qual es produeixen un gran nombre de resolucions.

Amb aquests canvis, el director de l'OARCC, Juan Antonio Gallo, passarà a ocupar el càrrec de president del tribunal fins a l'1 de juny de 2017. En aquest 2013, s'han interposat davant l'OARCC un total de 124 recursos i qüestions i l'organisme ha emès 127 resolucions, de les quals 34 corresponen a expedients del 2012.

Les reaccions

El diputat d'ICV-EUiA Salvador Milà va acusar el Govern de modificar l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC) només per controlar-lo. Després que el Govern aprovés la transformació d'aquest òrgan en un tribunal de tres membres, Milà va opinar que l'executiu estava deixant en minoria l'actual titular que va anul·lar l'adjudicació d'Aigües Ter-Llobregat a Acciona. També té sospites el portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, que va preferir "admetre la bona fe" del conseller de la Presidència. Tot i així, va apuntar que hi havia una "interpretació alternativa" que vincularia ambdós assumptes.

En un comunicat, ICV-EUiA va rebatre l'argument que dóna el Govern català per transformar l'òrgan (l'excés de feina). Segons el diputat ecosocialista, l'actual poc volum de contractacions de les administracions públiques no justifiquen que s'incorporin dos nous càrrecs.