Les primàries del PSC a l'alcaldia de Barcelona van arrencar ahir amb la inscripció de sis candidats, que ara disposen de termini fins a l'1 de març per recollir avals i poder disputar una campanya electoral que culminarà amb la votació del 29 de març i, en cas d'una segona volta, el 5 d'abril. A la seu de la Federació de Barcelona del PSC, els candidats van acudir a inscriure la seva candidatura i signar un compromís, a més de lliurar la primera "Declaració de finançament", on es recullen els ingressos i despeses previs a l'inici del procés. Finalment,es van inscriure la diputada Rocío Martínez-Sampere, el militant Manuel Fernández, l'exdiputada Laia Bonet, el president del grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, el diputat i fins ara portaveu del partit, Jaume Collboni, i la regidora Carmen Andrés.

Per poder presentar-se, els candidats havien de renunciar als càrrecs orgànics dins del partit, motiu pel qual Collboni ha deixat de ser portaveu del partit i ha renunciat, a més, al seu càrrec a la comissió executiva del PSC. També dues candidates més, Martínez-Sampere i Laia Bonet, van abandonar l'executiva socialista la setmana passada encara que, en el seu cas, la renúncia es va justificar a més en les discrepàncies amb la direcció abans de la votació al Parlament en què tres diputats del PSC van trencar la disciplina de vot. En declaracions als mitjans, Martínez-Sampere va destacar la seva intenció de "liderar una majoria pel canvi i encapçalar un govern de progrés", i va assegurar que "el millor servei que es pot fer a Barcelona, Catalunya i les forces d'esquerres és tornar a parlar de Barcelona, tenir un projecte i liderar-la".

Més reaccions

Bonet va assenyalar que les primàries "representen una regeneració democràtica" i va destacar el "triple repte" de "renovar el PSC, crear una nova cultura política que ens aproximi als ciutadans, i impulsar una alternativa de govern que renovi les esquerres". Martí va qualificar les primàries de "signe de valentia, per dirimir les diferències a través del debat" i les va considerar un "un pas inequívoc cap a millorar la qualitat democràtica". Per la seva banda, Collboni també va coincidir en el "pas endavant per a la regeneració democràtica del sistema polític i el PSC", i es va postular per "liderar una majoria alternativa de progrés, d'esquerres, per construir la Barcelona dels drets". Carmen Andrés va opinar que Barcelona, "a més de ser un model, una marca o una herència, és una ciutat en la qual viuen persones reals. La política ha de deixar despatxos i tribunes i sortir al carrer a solucionar problemes", va dir.

Finalment, Manuel Fernández, qui es va definir com a "ciutadà corrent i representant dels militants de base", va opinar que les primàries "són una oportunitat per recuperar els orígens d'un partit que necessita canvis profunds".