El jutjat social número 14 de Barcelona ha condemnat l'empresa Uralita a indemnitzar amb 86.276 euros un extreballador exposat a l'amiant la dona del qual va acabar morint per estar en contacte també amb les fibres d'aquest material, atès que ella s'encarregava de rentar la roba de feina del seu marit. La sentència és pionera a Catalunya, segons el Col·lectiu Ronda, que ha representat a aquest extreballador que el 2012 va decidir demandar a Uralita després que la seva dona contragués una malaltia relacionada amb el contacte amb les fibres d'amiant i morís el 2011. Aquest home, les sigles del qual no es faciliten per voluntat de l'afectat, va treballar entre 1963 i 1992 per a l'empresa Rocalla de Castelldefels, que es dedica a la fabricació de productes de fibrociment.

La titular d'aquest jutjat considera que Rocalla, que va ser absorbida per Uralita, va incomplir la normativa sobre protecció de la salut perquè tenia l'obligació de fer-se càrrec de la neteja de la roba de feina dels seus treballadors i, en canvi, va obligar els seus empleats a rentar-la a casa. Aquesta circumstància "va afectar la seva dona, en ser la persona que va estar més en contacte amb l'esmentada roba de feina, originant-li una malaltia pulmonar que no es qüestiona (que) està directament relacionada amb la inhalació de fibres d'amiant, cosa que li va ocasionar la mort", assegura la sentència. La jutgessa desestima tant que el cas hagi prescrit com que Rocalla no fos part d'Uralita, tal com sostenia aquesta empresa, ja que, segons la sentència, el 1982 Uralita exercia el control d'aquesta societat.

D'altra banda, el jutjat de primera instància número 96 de Madrid ha de resoldre una macrodemanda contra l'empresa Uralita, interposada per 43 persones representades per aquest mateix bufet d'advocats, que pretén que aquesta empresa sigui condemnada a indemnitzar per les patologies causades per l'amiant a 21 persones de Cerdanyola del Vallès sense relació laboral directa amb l'empresa.