El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va defensar ahir a Catalunya el valor de la unitat, dels principis constitucionals i de la moderació davant la "radicalitat" que encarnen dirigents com el president de la Generalitat, Artur Mas. Rajoy va criticar l'actitud de Mas i la seva decisió de convocar eleccions anticipades en un acte del PP a Barcelona i que va suposar el seu primer viatge a Catalunya des que el president de la Generalitat va anunciar la convocatòria de comicis per al dia 27 de setembre. El cap de l'Executiu va donar les gràcies al PP català i a la seva líder, Alícia Sánchez Camacho (present a l'acte), per seguir defensant el que és millor tant per als catalans com per a tots els espanyols.

"Gràcies per haver defensat la moderació, l'entesa i el seny i per fugir de la radicalitat que, desafortunadament, està tan de moda al nostre país, encara que tots esperem i estic segur que serà per poc temps", va afegir. En aquesta línia, va insistir en la seva defensa d'una Catalunya espanyola i europea, així com del text constitucional, que va subratllar que garantia la unitat, els drets com a ciutadans, la igualtat de tots, la sobirania del conjunt dels espanyols i l'autonomia de les nacionalitats i regions que conformen Espanya. També va advocar per complir les lleis i vetllar perquè es respectin. "És -va dir- el que correspon als moderats; l'altra opció és dels que fugen de la centralitat política". També va destacar la feina del PP per fer de Catalunya un espai de vida en comú i una plataforma per a l'entesa, perquè la pluralitat sigui entesa com un valor i per aconseguir una Catalunya "oberta de bat a bat" a Espanya i a Europa. Per a Rajoy, el millor escenari de la Catalunya del futur és l'Espanya del futur, i, per això, va instar a defensar la normalitat institucional i parlar dels problemes que de veritat interessen el conjunt dels ciutadans.

Segons el seu parer, la normalitat institucional genera estabilitat i aquesta és imprescindible per resoldre de la millor manera possible els problemes dels ciutadans i avançar en la recuperació. A això creu que és el que s'ha de dedicar en comptes de convocar, com ha fet Mas, tres eleccions autonòmiques en menys de cinc anys. "No està justificat ni aquí ni a Andalusia", va assegurar el president del Govern, qui va acusar Mas i la presidenta andalusa, Susana Díaz d'anar "a la seva. És la veritat, així ho penso i així ho dic", va subratllar. També va lamentar els nou mesos d'inestabilitat que genera l'anunci de Mas de convocar eleccions al setembre i de forma especial va criticar la seva actitud quan s'està al començament de la recuperació econòmica.

La líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va reivindicar l'agenda reformista del president del Govern, Mariano Rajoy, davant de l'"històric ridícul" i l'"agenda de divisió" del president català, Artur Mas, i els "riscos dels populismes bolivarians i independentistes". Sánchez-Camacho va acusar també a Mas i a la presidenta andalusa, Susana Díaz, de "no ser de fiar" per "gestionar" les seves comunitats "a base de fracassos" i avançar eleccions per "anteposar els seus interessos partidistes als interessos dels catalans i andalusos".