L'exsecretari general de la Presidència, Joaquim Triadú, va confirmar ahir a RAC1 que havia deixat la política per la "situació tibant" que mantenia amb alguns membres de la família Pujol malgrat que l'expresident de la Generalitat s'oposava a la seva renúncia. Triadú -que va refusar fer declaracions en antena però que va autoritzar l'emissora a explicar la seva versió dels fets- va confirmar així la versió que havia donat un dia abans l'excap de premsa de Jordi Pujol: Ramon Padrós. Aquest va afirmar que la dona de l'expresident català, Marta Ferrusola, havia arribat a incomodar membres destacats del Govern, com Joaquim Triadú. Padrós, fins i tot, va insinuar que Triadú havia plegat per aquest afer.

Triadú va anar més enllà i va assegurar que no havia acceptat la conselleria d'Ensenyament perquè ho considerava incompatible amb l'activitat professional que en aquell moment desenvolupaven tant el seu pare com els seus sogres, que eren directius d'escoles concertades. Segons la versió donada per Triadú a aquesta emissora, "la política i la família han d'estar completament separades". Triadú, que entre 1983 i 2001 va ocupar diversos càrrecs a la Generalitat, va assegurar que mantenia una relació d'amistat amb l'expresident català Jordi Pujol i que li havia provocat "decepció" conèixer que aquest tenia una fortuna oculta a l'estranger. Actualment, Triadú forma part del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC) de la Generalitat, entre altres càrrecs.

La denúncia

El qui va ser cap de premsa de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol entre 1988 i 1998, Ramon Pedrós, va assegurar dilluns passat davant del Parlament que Marta Ferrusola havia contactat amb alguns membres del Departament de Presidència del Govern català per demanar "favors" per als seus fills, com en tractes entre empreses d'aquests fills i la Generalitat. Pedrós va explicar que alguns càrrecs del Govern havien alertat a Pujol que aquests contactes entre els fills i el Govern presidit pel seu pare podia comportar possibles conflictes d'interessos.

De fet, Pedrós va recordar que la presència d'alguns fills de Pujol en els viatges oficials a l'estranger, com Portugal, Argentina, Uruguai o Xile, ja van crear polèmica a la premsa, i havien creat tensions entre Ferrusola i la cap de gabinet del president i secretària personal durant dècades, Carme Alcoriza. Segons ell, Ferrusola creia que els seus fills tenien tot el dret a ser contractats per la Generalitat en concursos públics, privatitzacions o altres contractes administratius.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Padrós va admetre aquest dimecres que Ferrusola li havia demanat que fes un comunicat per desmentir una informació relacionada amb els negocis dels fills que havia publicat una revista. "Em va sorprendre que la dona del president truqués al cap de premsa de Presidència", va explicar, malgrat que va admetre que ell es va "oferir" a fer el que li demanava, que no era altra cosa que "negar-ho tot", cosa que diu que finalment no es va "veure amb cor" de fer. Finalment, el comunicat el va fer Joaquim Pujol, cosí de l'expresident i secretari general de la Presidència en aquella època.