El secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, va apuntar que caldrà convocar un congrés extraordinari si la pregunta que ha proposat la direcció del partit per a la consulta del 14 de juny no té l'aval necessari. «Si la militància no avala aquesta consulta el que ha de fer la direcció és replantejar-s'ho i fer un pas enrere. Si la direcció no té l'aval de la militància, és evident que estem abocats a la celebració d'un congrés extraordinari i plantejar una altra sortida», va dir i va insistir que la pregunta que s'ha aprovat finalment amb 9 vots en contra és «inclusiva». Al seu parer, una persona independentista pot votar-la perfectament a favor perquè es parla de plena sobirania.

Espadaler va defensar que la pregunta aprovada pel comitè de govern «dóna certeses i seguretats a una franja de ciutadans que estan d'acord amb el procés però els angoixa de quina manera es vol portar a terme i reclamen aquestes seguretats».

Segons el també conseller d'Interior, el sector independentista del partit pot votar perfectament a favor i va remarcar que a UDC «no hi sobra ningú», perquè «el model confederal defensat històricament conviu perfectament amb aquelles persones que estan per la independència». «Hem estat capaços de conviure i n'hem de ser en el futur», va dir.

També va aprofitarper demanar a aquells que no volen deixar-ho en mans de l'Estat que expliquin com es pot fer un procés d'aquestes característiques sense el diàleg amb les institucions.

El sector sobiranista d'Unió ja ha defensat la celebració del congrés extraordinari. El dirigent del sector sobiranista d'UDC Antoni Castellà va afirmar que hi ha contactes entre membres de l'executiva d'Unió contraris a la pregunta de la consulta interna aprovada ahir perquè estudien demanar un «no de protesta» en aquest referend o bé plantejar un congrés extraordinari en un mes.

En un moment en el qual CDC i ERC ja té un full de ruta sobiranista pactat que aposta per la independència, Castellà va afirmar: «Si es vota 'sí' no s'està aclarint la posició respecte al que volia dir el 9N. I un 'no' tampoc sabem què vol dir. Només queden dues respostes: un 'no' com a esmena a la totalitat o la convocatòria d'un congrés». «Si al final acabem defensant un 'no' hauria de ser interpretat com un 'sí' a la independència, posats a fer-ho complicat», va dir en al·lusió al fet que la pregunta de la consulta d'Unió és molt llarga i plena de condicionants.

Castellà va apuntar que ell opta «en aquests moments pel 'no'» perquè creu que és «més ràpid i contundent». No obstant això va afirmar que «un congrés extraordinari es pot fer en un mes».

Artur Mas veu bé la pregunta

A la sessió de control del parlament català, el president de la Generalitat, Artur Mas, va assenyalar, a preguntes del líder del PSC, Miquel Iceta, que tot el que figura en la consulta que va aprovar l'executiva d'Unió ahir «més o menys» ja està en la declaració de sobirania que va aprovar la Cambra catalana a principi del 2013 i «no contradiu cap full de ruta» sobiranista que, va recalcar, encara està «obert» al fet que se sumin d'altres formacions.

El també líder de CiU també va assenyalar que ha intentat el diàleg amb l'Estat «fins a l'últim moment» malgrat «xocar» amb la «majoria absoluta del PP», encara que va dir que segueix disposat a dialogar.

Mas va defensar que les eleccions catalanes del 27 de setembre ofereixen la seguretat jurídica que demanda la direcció d'Unió, amb la qual també va coincidir en què el procés sobiranista no hauria de portar a una Catalunya fora de la UE, «ni de la zona euro, ni de l'OTAN».

En el seu torn d'intervenció, Iceta va felicitar UDC per exercir el seu «dret a decidir» en forma d'una consulta interna i va plantejar a Mas quina opinió li mereixia la proposta que va aprovar ahir sense unanimitat la direcció democratacristiana, que planteja per a la votació de la militància del 14 de juny unes condicions per seguir en el procés sobirania i, també, marca com a objectiu la «plena sobirania» en lloc de la «independència». En concret, Iceta li va preguntar a Mas per tres elements que inclou la proposta d'Unió com a condicions per seguir en el procés sobiranista: el diàleg amb l'Estat; la seguretat jurídica i la legalitat; i descartar escenaris que situïn Catalunya fora de la UE.

Mas va respondre que aquests elements «més o menys» ja estan en la declaració de sobirania que va aprovar el Parlament a principi del 2013 sense el PSC i que després va ser suspesa pel Tribunal Constitucional. El president català va dir que, a més, ell ha practicat «el diàleg fins a l'últim moment» i ha afegit: «encara estic disposat i estaré disposat sempre».

El líder del PSC, en la seva segona intervenció, va interpretar de les paraules de Mas que votaria «a favor» de la proposta de la direcció d'UDC i va concloure que el president ha avançat les catalanes perquè «ha fracassat» en no obtenir «cap rèdit» per a Catalunya.