Amb la consciència tranquil·la i amb la convicció que no van desobeir cap llei. Aquest és el missatge que van traslladar al jutge l´exvicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i la consellera d´Ensenyament, Irene Rigau, imputades per la seva responsabilitat durant la consulta alternativa del passat 9 de novembre. Tant Ortega com Rigau van negar qualsevol tipus de desobediència al TC i van atribuir la responsabilitat de la consulta als milers de voluntaris que hi van participar. En aquest sentit, van afegir que la seva actuació es va emparar en el mandat del Parlament i que els seus actes no van incloure actes delictius com ara malversació de fons.

Les dues dirigents de l´executiu català van arribar al Palau de Justícia de Barcelona acompanyades per bona part del Govern, i també de Junts pel Sí, CUP i membres de la societat civil.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va ser la primera en declarar. Ho va fer al matí durant poc més d'una hora per la seva responsabilitat en el procés participatiu del 9-N. A la sortida, Rigau va explicar que va declarar «tranquil·la de consciència» i segura de no haver comès «cap delicte». La consellera va traslladar al jutge la seva estranyesa pel «canvi de criteri dels fiscals» envers la querella que l'afecta, i va defensar que en cap moment ni ella ni ningú del seu departament van «donar cap ordre als directors d'instituts» perquè obrissin els centres durant el 9-N. Rigau va explicar també que va mostrar el seu convenciment que les «competències de l'Estatut» permetien celebrar el 9-N.

Acompanyada pels seus advocats, entre els que hi havia Miquel Roca, Rigau va explicar que va respondre a totes les preguntes que se li han fet relacionades amb la imputació per desobediència i pels delictes de malversació, prevaricació i usurpació de funcions que li atribueix la fiscalia.

Abans, però, la consellera Rigau va mostrar la seva estranyesa pel «canvi de criteri» que va tenir la Fiscalia respecte de la querella que la va fer anar a declarar com imputada, destacant que inicialment va rebutjar la denúncia i després va acabar avalant-la.

«L´Estat no va aturar el 9-N»

A la tarda va ser el torn de l'exvicepresidenta i exconsellera de Governació, Joana Ortega, que va declarar durant poc més d'una hora al TSJC per la seva responsabilitat en el 9-N. En acabar, Ortega va afirmar que està «molt tranquil·la» i que, repassant el que va fer, no té «cap consciència d'haver desobeït al Tribunal Constitucional ni d'haver dictat cap resolució injusta».

L'exvicepresidenta va afegir que considera que en els preparatius i la celebració del 9-N «sempre» va actuar «amb respecte a la legalitat», i va recordar que l'Estat «no va aturar el procés participatiu tot i tenir els instruments per fer-ho». «Ho va menystenir», va dir. Ortega va demanar també «posar fi» al seu procés judicial en considerar-lo «del tot injust».