24 de setembre de 2016
24.09.2016
40 Años
40 Años

Romeva: "Tard o d'hora haurem de negociar"

El conseller d'Afers Exteriors comenta en una entrevista al diari argentí 'Clarín' que les pròximes passes del procés i afirma que "al juliol del 2016 Catalunya decidirà"

24.09.2016 | 12:21
Raül Romeva

El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha declarat en una entrevista que publica el diari argentí 'Clarín' que "tard o d'hora haurem de seure i negociar" en referència a la relació entre Catalunya i Espanya i el curs que segueix el procés independentista. "És com una separació; encara que una de les dues parts no ho vol, s'ha de parlar amb la parella i fer números", ha valorat. L'entrevista al rotatiu posa el punt i final al viatge institucional que el conseller ha fet a l'Argentina, que va iniciar dimecres. Preguntat sobre com es pot plantejar la independència amb una negativa tant contundent del govern espanyol, Raül Romeva ha indicat que pot fer per una via "acordada i pacífica". "Si pot ser de manera pactada amb l'Estat, perfecte. Si no pot fer-se d'aquesta manera, ho farem igual", ha declarat. "El Govern té la obligació de fer-ho. Al Juliol del 2017 Catalunya decidirà", ha subratllat.

Sobre els ciutadans que no estan a favor que Catalunya sigui un estat independent, Romeva creu que és perquè "consideren que Espanya és una unitat", ha dit. "És molt respectable i s'ha d'acceptar. Alguns creuen que la separació generarà problemes. Jo crec exactament al contrari", ha apuntat posant l'èmfasi en la necessitat de superar les pors amb uns arguments basats en el "debat polític":
En l'entrevista, el conseller sí que ha esmentat punts d'entesa que podrien obrir una via de negociació. "Si s'estableix una sortida pactada es pot negociar tot", ha dit, recordant que Catalunya aporta el 16% de la població, el 25% de les exportacions i, més important, representa el 20% del PIB.

"Quan parlem de negociar parlem, per exemple, de negociar el deute espanyol", ha apuntat. "I en un marc negociat es negocia el repartiment d'aquest enorme deute, i les economies espanyola i catalana estan absolutament relacionades; a totes dues els convé que a l'altre no en surti perjudicada", subratlla.

Pel que fa a les reaccions que rep quan viatja a l'estranger, Romeva assenyala que la primera reacció és el "d'incomprensió" pel no diàleg del govern espanyol. "La reacció d'Europa i la resta del món és que hi ha un problema i que el govern espanyol ni tant sols el vol reconèixer", ha dit. "La nostra funció és explicar que tenim una voluntat de resoldre la qüestió per la via democràtica i per la via pacífica", ha indicat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook