05 de octubre de 2016
05.10.2016

Junts pel Sí negocia en paral·lel amb la CUP i CSQP sobre el referèndum

Polèmica per una enquesta a Catalunya Ràdio preguntant a l'Audiència si impedirien físicament que jutgin Mas

05.10.2016 | 00:00
El portaveu parlamentari adjunt de Junts pel Sí, Roger Torrent, ahir al Parlament durant la roda de premsa.

L'objectiu de Junts pel Sí en aquest Debat de Política General és refermar el front comú amb la CUP i amb CSQP a favor del referèndum. Partint de la premissa "referèndum o referèndum" plantejada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el grup majoritari negocia en paral·lel amb el soci parlamentari però també amb els comuns. La CUP vol concretar els detalls de la consulta i vol plantejar que se celebri abans que acabi el juliol del 2017, però ja ha dit que no s'enrocarà en aquesta qüestió. Pel que fa a CSQP, proposarà un referèndum "amb conseqüències polítiques i jurídiques, útil i que tingui garanties i reconeixement internacional".

Per la seva part, Puigdemont, centrarà el seu discurs d'avui en la gestió i en les polítiques del dia a dia, deixant la qüestió del full de ruta per a les resolucions.

El portaveu adjunt de Junts pel Sí, Roger Torrent, va explicar ahir que la línia vermella que es marca el seu grup per negociar amb la CUP i amb CSQP és que les propostes que acabin aprovant-se sobre el referèndum no siguin contradictòries. La negociació amb els anticapitalistes es traduirà en un text conjunt que ambdues parts confien a consensuar. Una de les claus serà veure quin és el nivell de detall sobre el referèndum.

La CUP proposa celebrar-lo "abans del juliol del 2017", coincidint precisament amb la fi del termini dels divuit mesos fixat en el full de ruta independentista. Ara bé, el plantejament dels anticapitalistes és una proposta de màxims i no s'enrocaran amb qüestions com la data. De fet, fonts del grup cupaire van subratllar l'esforç per consensuar amb Junts pel Sí un text conjunt i no preveuen que els dos grups independentistes presentin per separat cap resolució sobre la qüestió.

Els cupaires també plantegen que el ple es comprometi a "no subordinar" cap element sobre el referèndum a "l''eventual autorització o denegació de celebració del referèndum per part dels òrgans de l'Estat", i proposen, entre d'altres, una ponència que elabori una Llei de Referèndum que de base reguli el cens, els col·legis i les juntes electorals.

La fiscalitat també serà un dels elements importants del debat, ja que la CUP defensa en una de les seves resolucions modificar l'IRPF, l'impost de Patrimoni i el de Successions i Donacions. Al respecte, Junts pel Sí prefereix emmarcar aquesta negociació en el tràmit parlamentari dels pressupostos.

Pel que fa als comuns, no es planteja un text conjunt sobre el referèndum, sinó més aviat un eventual suport de Junts pel Sí a la resolució que presenti el grup presidit per Lluís Rabell. Catalunya Sí que es Pot busca el suport del grup majoritari a la seva proposta de referèndum "amb conseqüències polítiques i jurídiques, útil, i que tingui garanties i reconeixement internacional". Malgrat que implícitament defensen una consulta acordada, el text no recull una referència explícita al terme referèndum "pactat", segons van assenyalar fonts de la confluència.

L'objectiu de CSQP és eixamplar la base social a favor del referèndum per tal d'"acumular forces" i "recuperar majories". En aquesta línia, defensen reformular l'espai del Pacte Nacional pel Dret a Decidir i tornar a reclamar el referèndum a Madrid.

Pel que fa a aquest text, la CUP ja ha descartat el vot a favor, però estan a l'espera de conèixer el seu contingut per valorar quina és la seva posició final. Així les coses, fonts de Presidència van explicar que la intervenció del president de la Generalitat, que obrirà el Debat de Política General avui, se centrarà en la gestió del dia a dia, amb un to molt institucional, tenint en compte que fa tot just una setmana va sotmetre's a una qüestió de confiança on va reformular el full de ruta independentista.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit