Les activitats d'oci extraescolar amb menors de 18 anys que es facin a Catalunya -campaments, rutes, colònies, campus esportius o casals- hauran d'augmentar la ràtio de monitors per cada nen i incrementar la seguretat dels menors, segons un decret que entrarà en vigor demà dimarts.

El decret, publicat el passat 7 de juliol al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) en substitució de l'actual normativa en matèria d'educació en l'oci, que està vigent des de 2003, havia d'aplicar-se el mes de juny passat, però es va ajornar per no perjudicar el desenvolupament de les activitats d'aquest estiu i donar temps a les associacions, entitats i empreses per adaptar-se a la nova normativa.

Amb la incorporació d'aquest decret, s'estableix una ràtio d'un monitor titulat per cada vuit participants per a les activitats amb menors de 3 anys; també, converteix en obligatori que hi hagi com a mínim dos monitors com a mínim en les activitats amb menors de 16; i s'augmenta el nombre de dirigents que han de tenir la titulació de monitors.

La nova normativa també ha creat el càrrec de personal de suport logístic, que haurà de ser major d'edat, per diferenciar-ho de l'equip de dirigents, i el Registre Oficial de Professionals d'Educació en l'Oci de Catalunya, on serà imprescindible estar inscrit de cara a acreditar la titulació de monitor.

Més facilitats en urgències

D'altra banda, el decret ha ampliat l'obligatorietat de notificar les activitats a la Direcció General de Joventut (DGJ), d'aquelles activitats que tinguin més de dues nits de durada, mitjançant una inscripció electrònica una setmana abans de començar l'activitat.

Aquestes notificacions permetran que el sistema d'alerta de la DGJ i el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) pugui atendre amb rapidesa les situacions de risc que es donin en activitats d'oci amb menors d'edat.

L'entitat organitzadora de les activitats també disposarà d'una fitxa de salut de tots els participants menors d'edat on constin les dades actualitzades de l'estat de vacunació, possibles impediments físics o psíquics, malalties cròniques, medicació o règims alimentaris.

El 2015, la DGJ va registrar un total de 5.514 activitats d'educació en l'oci, el 54% de les quals van estar a càrrec d'entitats i associacions d'educació en l'oci censades en la DGJ, mentre que el 46% restant van ser altres entitats com ajuntaments, empreses i associacions de mares i pares.