25 de gener de 2017
25.01.2017

El fiscal, a Oleguer Pujol: l'origen de la fortuna és la corrupció del seu pare i no l'herència

?La Fiscalia no es creu la declaració d'Oleguer en què va dir que el compte d'Andorra el va obrir per cobrar l'herència i tenir uns diners «de reserva»

25.01.2017 | 00:10

El fiscal anticorrupció José Grinda va afirmar durant el seu al·legat en la compareixença de presó per a Oleguer Pujol que els seus diners a Andorra no procedien de l'herència del seu avi, sinó que «l'origen» estava en l'activitat «corrupta» del seu pare, l'expresident Jordi Pujol. «Ni hi ha llegat, ni hi ha herència, ni hi ha coherència, ni hi ha res», va dir Grinda durant la vista del passat 12 de gener a l'Audiència Nacional, a la gravació de la qual ha accedit Efe.

La Fiscalia va sol·licitar l'ingrés a la presó sense fiança del petit dels Pujol per risc que seguís blanquejant diners, però el jutge José de la Mata el va deixar en llibertat acordant la retirada del passaport.

Segons el fiscal, els diners de la família a Andorra havien estat obtinguts «de manera corrupta» per l'expresident i els germans van dur a terme una operació «d'opacitat» per ocultar a qui va ser «l'origen» del fons, Jordi Pujol pare, «l'única persona que realment és l'origen d'aquests diners i per la qual s'oculta sistemàticament per part de tota la família» els «diners que tenen a Andorra», va dir.

La Fiscalia renega de la versió oficial de la família i no es creu la declaració d'Oleguer davant Mata, en què va dir que el compte que tenia a Andorra a l'entitat Andbank el va obrir únicament per cobrar l'herència que va rebre del seu avi Florenci el 1992 i tenir així uns diners com a «reserva».

«Raonablement podem concloure que Oleguer Pujol sabia que aquests diners eren procedent del delicte i tant ho és que els oculta sistemàticament a l'Agència Tributària fins que Jordi Pujol no té més remei, es veu atrapat i ha de declarar en roda de premsa que efectivament té aquests diners», va afegir el fiscal. Grinda va insistir en «l'absoluta opacitat» de la declaració d'Oleguer quan se'l va interrogar sobre les seves operacions bancàries i va assenyalar que «va mentir o va errar» quan va dir que no tenia béns a l'estranger.

L'advocat d'Oleguer, Cristóbal Martell, va acusar la Fiscalia del seu «desconeixement radical del que hi ha en els actes» i de tenir una «lectura extremadament parcial» dels fets. Va dir que «l'opacitat» de les operacions bancàries d'Oleguer «va rebre la suficient llum» a través de les regulacions fiscals a les quals es va adherir, una el 2012 i una altra el 2014. «Com se seguirà cometent blanqueig de capitals amb uns fons que estan avui regularitzats?», va afegir.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook