Aquest dilluns al matí ha començat a Barcelona la primera jornada del judici contra l'expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega per haver permès la consulta sobiranista del 9 de novembre de l'any 2014.

"La iniciativa política del 9N va ser meva com a president de la Generalitat"

L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha afirmat davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que li està jutjat per desobediència i prevaricació que va ser seva la "iniciativa política" de la consulta sobre la independència de Catalunya el 9 de novembre del 2014 i del seu govern, i que és el responsable de tot.

En l'última pregunta del seu advocat, Xavier Melero, sobre si també va ser el responsable d'obrir els instituts, Mas ha afirmat que és "el màxim responsable de la idea del procés de participació" i d'haver substituït una consulta sobre la independència suspesa pel TC per un procés participatiu en el qual van participar 2,4 milions de persones.

Després de concloure la seva resposta, el president del TSJC, Jesús María Barrientos, ha intervingut per puntualitzar que no havia respost la pregunta concreta, i Mas ha contestat de forma taxativa: "He dit que era responsable de tot, si dic de tot, d'això també".

Aquestes són algunes de les frases més destacades de la declaració d'Artur Mas:

"No va ser un caprici individual, una sortida de to o una ocurrència d´última hora. Va ser la conseqüència d´amplis acords parlamentaris, de mandats explícits del Parlament reiterats"

"I tot això després d´eleccions democràtiques que ningú va impugnar i ningú va qüestionar"

"La iniciativa política va ser meva, com a president que era de la Generalitat. També va ser una iniciativa del meu Govern. Les directrius venien de mi mateix, i la resta de membres de l'executiu les van seguir",

"La iniciativa tenia arrels profundes, clares i estrictament democràtiques".

"Vull recordar que jo vaig decidir, el novembre del 2012, avançar unes eleccions que no tocaven per saber si el clam que hi havia al carrer reclamant que Catalunya fos un nou estat tenia una traducció a les urnes"

"No s'hauria pogut dur a terme sense la participació molt generosa d'aproximadament 42.000 persones"

"El Tribunal Constitucional no ens va advertir de les conseqüències legals de no suspendre el 9-N. Si era tan evident que allò era un delicte, ¿com és possible que el Tribunal Constitucional no fes res?"

Joana Ortega diu que el 9N es va deixar als voluntaris després de la suspensió

L'exvicepresidenta del Govern català Joana Ortega ha defensat aquest dilluns durant el seu interrogatori en el judici del 9N que, quan el TC va suspendre la consulta sobre la independència, el seu departament havia finalitzat la seva feina i es va deixar en mans dels voluntaris: "Ells van ser l'ànima i els qui ho van fer possible".

En la seva declaració en el judici que ha començat al Tribunal Superior de Justicia de Catalunya (TSJC), s'ha negat a contestar tant les qüestions de la Fiscalia com de l'acusació particular, i, a preguntes del seu advocat, ha dit que "ja estava tot llest" quan va arribar la suspensió el 4 de novembre del 2014, cinc dies abans de les votacions.

La Fiscalia no es creu que el Govern català s'hagués apartat de l'organització de la consulta, sinó que considera que únicament va dissimular que es deixava en mans dels ciutadans, i per això l'acusa de delictes de desobediència i prevaricació com a col·laboradora del llavors president de la Generalitat Artur Mas.

Irene Rigau nega coaccionar a directors per obrir instituts: "Hagués estat una contradicció"

L'exconsellera d'Ensenyament de la Generalitat Irene Rigau ha negat que des del seu departament es coaccionés directors d'institut per col·laborar amb la consulta del 9N i obrir els centres educatius: "Hagués estat una contradicció. De cap manera".

A la seva declaració com a acusada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per desobediència amb la consulta, Rigau ha puntualitzat que actuar amb coaccions hagués anat contra l'esperit tranquil i pacífic del 9N.

Ha subratllat que Catalunya té una gran tradició de voluntaris i que "són moltes les coses que es fan a Catalunya a través del voluntariat, i es fan molt bé", en referència als quals es van encarregar d'impulsar el procés participatiu.

A continuació fem una breu cronologia dels fets més destacats de les mobilitzacions i les declaracions d'aquest dilluns:

13:00: Mas als milers de concentrats davant el TSJC "Hem sentit en els més profund del nostre cor, ànima i pensament que no estàvem sols. Gràcies per tant".

12.30: Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau surten del TSJC després de declarar 42, 33 i 22 minuts, respectivament. A fora, han estat aplaudits novament per una multitud.

12:06: Rigau assegura que no va tenir consciència de desobeir el TC perquè la Fiscalia només li va demanar informació

11:54: Acaba la declaració d'Ortega i comença Irene Rigau

11:51: Ortega: "Crec que mai es pot considerar com un acte delictiu escoltar a la ciutadania".

11:44: Ortega: "Cap funcionari va estar implicat en l'execució del 9-N".

11:20: Comença a declarar Joana Ortega. Només respondrà les preguntes de la defensa.

11:19: Romeva lamenta que al judici pel 9-N "s´està processant un poble a través de les seves institucions i representants".

11:05: Mas: "Si era tan evident que allò era un delicte, ¿com és possible que el Tribunal Constitucional no fes res?".

10:40: L'expresident de la Generalitat Artur Mas comença a declarar davant del jutge. Només respondrà les preguntes plantejades per la seva defensa. Assegura que l'objectiu de la consulta era copsar la opinió dels ciutadans i que la votació 'no tenia vinculacions legals immediates'.

10:00: Pascal davant del TSJC: "Els acompanyarem avui i on calgui; tossudament alçats no farem ni un pas enrere".

09:50: Comença el judici contra l'exPresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega.

09:40: El ministre de Justícia Rafael Catalá titlla de 'numeret' propi d'un estat antidemocràtic la marxa d'avui.

09:25: Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega ja són dins el tribunal per començar la seva declaració. La primera sessió del judici començarà amb uns 30 minuts de demora.

09:20: Els tres encausats arriben a les portes del TSJC amb més de 20 minuts sobre l'horari previst.

09:05: La capçalera de la marxa passa per sota de l'Arc de Triomf, decorat amb un gran cartell amb el lema "Love democracy" penjat pels organitzadors de la marxa.

08:50: Una multitud espera els tres acusats en el trajecte entre la plaça de Sant Jaume i el passeig de Lluís Companys lluint estelades i amnb crits de suport als exmembres de l'executiu català.

08:30: Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega surten del Palau de la Generalitat, on havien arribat a primera hora, en direcció al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

08:00: El President de la Generalitat Carles Puigdemont fa una declaració oficial en la que mostra el seu ple suport al seu predecessor i denuncia 'abusos per perseguir idees democràtiques' per part de l'Estat.

06:00 / 06:30: Convocats per les entitats sobiranistes, la majoria dels concentrats ha arribat en grans grups procedents dels prop de 150 autocars que s'han organitzat per traslladar gent de tot Catalunya a les portes del tribunal, i comparteixen espai amb centenars de periodistes acreditats.