El vicepresident català i líder d'ERC, Oriol Junqueras, va «reafirmat» el «compromís absolut» de la Generalitat a celebrar el referèndum per a la independència després de la sentència condemnatòria del 9-N contra l'expresident català Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau.

Junqueras va comparèixer a la Generalitat al costat del president català, Carles Puigdemont, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva. «Aquesta tipus de sentència -va asseverar Junqueras- el que fa és reafirmar-nos en el nostre convenciment i compromisos que tenim un mandat democràtic molt clar i que, per tant, el que farem és fer-ho en les millors condicions possibles per acumular les forces necessàries, no només per fer-ho, sinó també per guanyar».

El líder republicà va subratllar el «compromís absolut» del Govern de la Generalitat per complir el mandat de la celebració del referèndum.

Junqueras va recordar que el procés independentista català és «un moviment fonamentalment democràtic» enfront del qual el Govern central «persegueix instruments democràtics».

«L'Estat no està condemnant ningú pel fet d'haver proclamat la independència de Catalunya, sinó per haver posat unes urnes i haver intentat escoltar l'opinió dels ciutadans», va denunciar el dirigent.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va considerar «molt greu» que en una democràcia «es jutgi i s'inhabiliti polítics per posar urnes». «Judicialitzar un conflicte polític és enquistar-lo», va afegir.

La CUP va fer una crida a desacatar la «sentència política» sobre la consulta sobiranista del 9-N del 2014 mantenint la diputada Irene Rigau en el seu escó, i considera «morta» la via del referèndum pactat amb l'Estat, per la qual cosa va advocar per un «referèndum unilateral» com més aviat millor.

El president del PNB, Andoni Ortuzar, va expressar «el suport i la solidaritat» del seu partit amb l'expresident de la Generalitat Artur Mas i amb les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, i va vaticinar que centenars de ciutadans prendran el seu testimoni perquè Catalunya pugui decidir el seu futur. EH Bildu va titllar ahir «d'atac als principis democràtics» la sentència condemnatòria.

I el secretari d´Organització de Podem, Pablo Echenique, va afirmar que respecta però no comparteix el contingut de la sentència sobre el 9-N. Echenique va deixar clar en roda de premsa que la seva formació no està d´acord quw «posar les urnes sigui un delicte» i va afegir que la «impunitat» pels presumptes casos de corrupció que afecten l´antiga CDC i esquitxen l´expresident de la Generalitat «no hauria d´existir».