El fiscal en cap Anticorrupció, Alejandro Luzón, va decidir deixar sense efecte el decret pel qual el seu antecessor en el càrrec, Manuel Moix, va rellevar els fiscals que investiguen el cas del 3% que suposadament va cobrar CDC a empresaris a canvi de l'adjudicació d'obra pública.

La Fiscalia General de l'Estat va informar ahir d'aquesta decisió de Luzón, avalada pel fiscal general, José Manuel Maza, que suposa que els fiscals José Grinda i Fernando Bermejo segueixin investigant el cas del 3% que s'instrueix al jutjat número 1 del Vendrell (Baix Penedès).

Maza va decidir al seu moment paralitzar el relleu dels dos fiscals, acordat el passat 10 d'abril, «en espera de més informació» i ara Luzón va decidir revertir la decisió del seu antecessor.

Moix va acordar el seu relleu del cas a favor de fiscals Anticorrupció catalans per criteris de competència territorial, ja que el cas el porta un jutge del Vendrell i Grinda i Bermejo treballen a Madrid.

En concret, es tenia en compte la major facilitat per assistir a les diligències judicials dels fiscals que viuen a la població on es troba la seu del jutjat, la millor distribució de la càrrega de treball entre els diferents fiscals i l'assumpció pels fiscals delegats a Catalunya de més protagonisme en els assumptes tramitats en jutjats de la seva competència.

«L'esforç» de Grinda i Bermejo

En el decret pel qual ara Luzón anul·la la decisió de Moix, l'actual cap d'Anticorrupció recorda aquests motius, però considera que han de cedir a altres consideracions de més pes: l'antiguitat del procediment, el temps i esforç ja dedicat a la preparació i estudi del cas per part de Grinda i Bermejo, que han continuat, de fet, a càrrec del procediment durant els mesos transcorreguts des que, a l'abril, es va adoptar la decisió de substituir-los.

També té en compte Luzón la dificultat dels nous fiscals de Catalunya per afrontar un procediment tan complex partint de zero.

La substitució dels fiscals del cas 3 per cent va ser una de les decisions de Moix que van aixecar butllofes a la Fiscalia Anticorrupció i, de fet, Grinda i Bermejo van demanar empara al Consell Fiscal el passat 4 de maig.

No obstant això, l'òrgan assessor del fiscal general de l'Estat va posposar el debat sobre aquesta qüestió «en espera de més informació» sol·licitada a Maza, a Moix i als fiscals del cas.