El Consell d'Estat va avalar ahir recórrer davant el Tribunal Constitucional (TC) la reforma del reglament del Parlament, impulsada per les forces independentistes per permetre l'aprovació exprés de les «lleis de desconnexió», i Junts pel Sí (JxSí) ja estudia alternatives per poder aprovar-les. Ahir, el Parlament va aprovar, amb els vots a favor de JxSí i la CUP, una reforma del reglament que permet que el grup parlamentari promotor d'una proposició de llei pugui demanar que sigui tramitada pel procediment de lectura única, de manera que n'hi hauria prou amb únic debat en sessió plenària, si així ho acordés el ple.

Habilitant aquest procediment excepcional, JxSí i la CUP volien disposar d'una via ràpida per aprovar una llei per emparar el referèndum previst per a l'1 d'octubre o la llei de transitorietat jurídica per «desconnectar» Catalunya del marc jurídic espanyol, sense donar marge a l'oposició per dilatar o recórrer la seva tramitació.

Després de la petició realitzada ahir pel president del Govern, Mariano Rajoy, el Consell d'Estat va emetre ahir per unanimitat un dictamen en el qual considera que existeixen fonaments jurídics suficients per recórrer davant el TC la reforma del Parlament.

Dret de participació política

El Consell d'Estat considera que aquesta modificació vulnera el dret de participació política en condicions d'igualtat reconegut a l'article 23.2 de la Constitució. En vista d'això, és previsible que en la reunió del Consell de Ministres d'avui s'aprovi la presentació d'un recurs.

Paral·lelament, el president del PPC, Xavier García Albiol, va anunciar que Ciutadans i el seu partit presentaran en les pròximes hores un recurs conjunt d'empara davant el TC contra la reforma del reglament del Parlament i ha demanat al PSC que s'hi sumi.

Fonts dels grups parlamentaris contraris al procés sobiranista van donar per fet que el TC acabarà suspenent la reforma del reglament del Parlament, de manera que es tancaria aquesta via per convocar un referèndum l'1 d'octubre. No obstant això, diverses fonts de la majoria independentista al Parlament va indicar que això no bloquejaria l'aprovació de les denominades «lleis de desconnexió», ja que existeixen «altres mecanismes» en el reglament vigent ja abans de la reforma que permetrien igualment aprovar-les per la via ràpida.

Fonts independentistes citen l'article 81.3 del reglament, que no ha estat objecte de modificació en la reforma aprovada ahir i que estableix que l'ordre del dia d'una sessió plenària «pot ser alterat» si el ple ho acorda, a proposta de la presidència de la cambra, o de dos grups, o d'una cinquena part dels diputats i, «si cal incloure un assumpte, aquest ha d'haver complert els tràmits reglamentaris que li permetin ser inclòs, llevat d'un acord explícit en sentit contrari per majoria absoluta».

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, preveu que el Consell d'Estat resolgui de forma «àgil» el dictamen sobre la reforma del Reglament del Parlament.