El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, va anunciar ahir que la Generalitat es personarà en la causa que investiga el jutjat d'Instrucció número 4 de l'Audiència Nacional, en relació amb els atemptats terroristes que van tenir lloc a Barcelona i Cambrils. Turull va explicar que l'executiu ha pres la decisió atès que «aquestes actuacions criminals han afectat la vida, integritat física i llibertat de les persones, així com de membres dels cossos i forces de seguretat», entre ells Mossos d'Esquadra.

Per això, la Generalitat es personarà per intervenir en les diligències d'investigació i exercir les accions penals, civils i legals oportunes contra els presumptes responsables d'aquests delictes.

En roda de premsa a la Generalitat al final de la reunió de l'executiu català, Turull va explicar que a la mateixa reunió es va abordar de forma àmplia la qüestió dels atemptats i que el conseller d'Interior, Joaquim Forn, va oferir una explicació «molt exhaustiva» del succeït i les línies d'actuació, ja que «hi ha molta feina que fer».

Per aquest motiu, la Generalitat ha impulsat un»grup de treball transversal» amb representants de diversos departaments que estan examinant les decisions a adoptar, també de forma conjunta amb la comunitat musulmana, ha relatat Turull, «perquè algunes coses en el terreny de prevenció s'hauran de canviar». Perquè, va recordar el conseller, els terroristes eren joves «perfectament integrats». «Els primers perplexos eren els companys d'escola o els que treballen amb suport psicosocial», va explicar. Va insistir que s'haurà de «revisar i veure què podem millorar» i abordar les polítiques preventives i de detecció de casos de radicalització de des d'altres perspectives, per examinar «com els van menjar el cervell en tan poc temps» i que no torni a passar el mateix. «No volem tornar a veure nois de 17 o 20 anys implicats en això», va recalcar.

Preguntat sobre si la Generalitat es planteja analitzar també com controlar als imams a Catalunya i regularitzar la seva situació, va afirmar que el Govern «no descarta cap iniciativa», encara que va deixar clar que haurà de ser el grup de treball amb experts el que ho abordi, comparant amb altres països i amb les aportacions de la comunitat musulmana.

Sobre l'actuació dels Mossos d'Esquadra, el conseller va suggerir que «si algú vol seguir posant peròs, que els posi, però més val que es rendeixi a l'evidència».

Milloren 18 hospitalitzats

D'altra banda, tots els ferits que es troben hospitalitzats després dels atemptats duts a terme el passat 17 d'agost per una cèl·lula gihadista a Catalunya evolucionen favorablement i ja només en queden dos en estat crític dels 18 que encara estan hospitalitzats.

Segons va informar el Departament de Salut, ahir tres dels ferits que estaven en situació crítica van experimentar una millora i van ser pronosticats greus.

D'aquesta maner,a ahir a la tarda, dels ferits en l'atemptat de Barcelona quedaven hospitalitzats dos en estat crític, 4 greus i 9 menys greus, mentre que dels afectats per l'atac de Cambrils quedaven ingressats un en estat greu i altres dos menys greus.