El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va declarar complexa la causa en la qual s'investiga ex-membres del Govern i de la Mesa del Parlament per presumpta rebel·lió relacionada amb el denominat procés sobiranista, tal com li havia demanat la Fiscalia, cosa que suposa que la instrucció pot ampliar-se fins a un màxim de 18 mesos.

Així ho va acordar ahir en un acte, després d'escoltar els informes favorables a aquesta ampliació del termini d'investigació realitzades tant per l'Advocacia de l'Estat com per l'acusació popular exercida per Vox.

La pràctica totalitat de les defenses es van mostrar a favor d'ampliar el temps de la investigació. Van mostrar la seva adhesió a la sol·licitud del Ministeri Públic l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras; l'expresidenta del Parlament Carmen Forcadell, i els ex-membres de la Mesa Anna Simó, Joan Josep Nuet, Ramona Barrufet, Lluis Corominas i Lluis Guinó.

També l'expresident de l'ANC i número dos de JxCat, Jordi Sànchez; el líder d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; els exconsellers Carles Mundó, Raül Romeva, Joaquim Forn i Meritxell Borrás; l'expresident de la Generalitat Artur Mas; la secretària general d'ERC, Marta Rovira; i l'expresidenta de l'AMI Neus Lloveras.

El passat 15 de febrer, la Fiscalia del Tribunal Suprem va sol·licitar al jutge Pablo Llarena declarar aquesta causa tenint en compte l'article 324 de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LeCrim) en tenir en compte al nombre d'investigats; a la necessitat d'examen d'una abundant documentació obrant en la causa i al nombre d'incidents processals referits a mesures cautelars o sol·licitud de diligències d'investigació, la qual cosa exigeix la revisió de l'actuació dels investigats en diferents àmbits que fins i tot es perllonguen en el temps.

Per al magistrat instructor, «la imputació a un gran nombre de persones» en aquest procediment judicial és el motiu» «suficient per declarar la complexitat d'aquesta causa», segons subratlla en el seu acte, en el qual també assumeix la resta de les al·legacions que va exposar la Fiscalia en el seu escrit.

Adverteix, a més, que augmentar el termini d'instrucció no impedeix que «després de les diligències que hagin de practicar-se» puguin resultar implicats en els fets altres persones.

Termini màxim de 6 mesos

Segons diu l'article 324 de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LeCrim) «les diligències d'instrucció es practicaran durant el termini màxim de sis mesos des de la data de l'acte d'incoació del sumari o de les diligències prèvies».