La Policia Nacional va detenir el director de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) i el cap del gabinet tècnic de la conselleria d'Economia en una operació en la qual va registrar edificis de la Generalitat per descobrir si el Govern va obtenir irregularment el cens de l'1-O.

Segons van informar a Efe fonts de la investigació, la Policia va registrar, per ordre del titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, el despatx del cap del gabinet tècnic de la Vicepresidència, Economia i Hisenda, a l'edifici central del departament; el Centre de Telecomunicacions de la Generalitat (CTTI), a l'Hospitalet de Llobregat, i el servei de la Generalitat on es controlen els certificats d'enviament de correus, situat a l'edifici de Mediapro de Barcelona.

En el marc de l'operació, la Policia va detenir el director de l'Idescat, Frederic Udina, i el cap del gabinet tècnic de la conselleria d'Economia, Daniel Gimeno, encara que tots dos van quedar en llibertat després de comparèixer a la comissaria de la Verneda, en espera de ser citats pel jutge.

El magistrat va ordenar els registres a la recerca de proves per acreditar si el Govern va obtenir de forma il·legal el cens del referèndum, davant els indicis trobats en aquest sentit en l'escorcoll que la Policia Nacional va efectuar el passat 5 de desembre a la seu de l'Idescat.

El jutge, que investiga diversos exalts càrrecs del Govern per l'1-O, va obrir al novembre del 2017 una peça separada arran de diverses denúncies per revelació de secrets per l'ús de dades personals en l'enviament de cartes del Govern per designar els membres de les meses electorals de l'1-O.

«Cens global»

Després de l'escorcoll de la seu de l'Idescat, la Policia va remetre al jutge un informe, al qual ha tingut accés Efe, en el que conclou que existeixen elements indiciaris «sòlids» per determinar que des de l'Idescat es van cedir les dades personals dels fitxers del Registre de Població de Catalunya al departament de Vicepresidència i Economia per elaborar un «cens global» de votants per a l'1-O.

Segons l'informe de la Policia, datat el passat 17 de maig i a partir del qual el jutge ha ordenat els registres practicats avui, l'Idescat va contribuir de forma activa a traspassar al Govern els fitxers amb les dades personals, que va rebre el cap del gabinet tècnic d'Economia, «sense que la cessió estigués emparada per cap marc legal».

En l'escorcoll a l'Idescat, la Policia va intervenir un correu electrònic del director d'aquest centre, Frederic Udina, del qua els investigadors dedueixen que hi va haver «cessió i entrega» a Gimeno dels fitxers de les dades personals del Registre de Població de Catalunya.

Rere la pista de l'Idescat

La Policia es va posar darrera la pista de l'Idescat al juny de l'any passat, després de rebre dos anònims que denunciaven l'existència d'una suposada plataforma, denominada Cerdà, com a possible origen del fitxer o còpia mestra, a la qual es podia afegir la informació de les meses electorals, a partir de les dades del Registre de Població de Catalunya.

A més, a l'agenda «Moleskine» intervinguda a Josep Maria Jové (ex número dos del llavors vicepresident Oriol Junqueras i actual diputat d'ERC detingut el 20 de setembre passat) es detallaven possibles alternatives per aconseguir els registres de l'Idescat, de manera que es va reunir amb Udina amb l'objectiu d'abordar com obtenir les dades necessàries per elaborar el cens.

En el registre a la seu d'Economia, que ha finalitzat cap a les 16.00 hores, els agents de la Policia es van centrar a rastrejar l'ordinador de Gimeno, mentre que a la seu de Mediapro van registrar els servidors de l'Administració Oberta de Catalunya (AOC) allotjats a Mediacloud, empresa del grup de comunicació Mediapro.

En un comunicat, Mediapro va assegurar que l'escorcoll al seu edifici va durar «amb prou feines una hora» en els servidors de l'AOC allotjats a Mediacloud i que els agents van abandonar les instal·lacions «després de comprovar que no hi havia cap mena d'informació rellevant».