El president del Govern, Pedro Sánchez, va tancar la porta al referèndum pactat que el president de la Generalitat, Quim Torra, preveu plantejar-li a la reunió que tots dos mantindran el 9 de juliol que ve.

Un dia després que Torra avancés des de Washington la seva intenció de posar el referèndum pactat a sobre de la taula de Sánchez, el president del Govern va anticipar la seva resposta negativa a aquest plantejament.

En declaracions en arribar a la reunió de líders socialistes europeus prèvia a la Cimera de la UE, Sánchez va recalcar que el Govern d'Espanya ha estat «bastant clar» al respecte «durant molts anys» i la seva posició sobre el referèndum «no ha canviat».

Sobre la reunió que mantindrà amb Torra al Palau de la Moncloa el pròxim 9 de juliol, va apuntar que cal parlar també del «dia a dia dels catalans» en sanitat, ocupació, educació i restabliment de les relacions entre les institucions espanyoles i catalanes.

«Nosaltres no utilitzarem el greuge territorial, no buscarem de cap manera la confrontació amb el Govern de Catalunya, però és evident també que aquest Govern serà clar pel que fa a l'Estat social i democràtic de dret», va manifestar.

El PDeCAT ja va anunciar que registrarà una moció d'interpel·lació on insta el govern de Pedro Sánchez a «obrir un procés de diàleg polític amb el govern de Catalunya» on «tothom pugui defensar les seves idees, aspiracions i projectes lliurement sense imposicions ni impediments». Aquest procés «ha d'aspirar a acordar les vies legals democràtiques que permetin a la societat catalana determinar el seu futur».