Les associacions de taxistes van convocar ahir a la tarda una nova aturada en protesta per la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de mantenir en suspens el reglament metropolità sobre les llicències de vehicles amb conductor (VTC). Al mateix temps, diversos grups de taxistes van iniciar una marxa lenta des de l'aeroport fins a la Gran Via per la C-31 amb la finalitat de bloquejar el centre de Barcelona. Segons fonts del sector del taxi, la mobilització es va produir de forma espontània, en conèixer que el TSJC mantenia la suspensió cautelar del reglament de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que restringia la pràctica les llicències VTC usades per les aplicacions Uber i Cabify.

A l'acte donat a conèixer ahir, el TSJC va acordar «ratificar» la decisió adoptada el passat 19 de juliol i «suspendre cautelarment» aquest reglament aprovat per l'AMB, amb la qual cosa atén la petició que li havia fet la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). En un comunicat, les diferents associacions del taxi van convocar «una aturada immediata, i fins a nou avís» i van especificar que no es fan «responsables de qualsevol acte que pugui ocórrer als nostres carrers», i van responsabilitzar el «ministeri de Foment de la situació d'alarma creada després de l'inexplicable acte del TSJC». Les associacions de taxistes van fer també una crida a la resta dels taxistes d'Espanya «a manifestar-se contra el ministeri de Foment i a exigir solucions immediates com a responsables finals de l'incompliment de la llei amb la qual els lobbies estan expandint-se». Els conductors, que estan en vaga des de dimecres a les 6 del matí, estan en peu de guerra perquè auguren que al setembre i octubre poden autoritzar-se judicialment 2.300 llicències més de VTC. El portaveu d'Élite Taxi, Alberto Álvarez, va avisar que, si entren més llicències VTC, «les mobilitzacions aniran a més». Tot i que aquesta situació no és la desitjada per part de les organitzacions, que volen recuperar la normalitat, Álvarez ha assegurat que la fi de les mobilitzacions «està en mans de la Generalitat i Foment».

Reunió amb la Generalitat

El secretari d'Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavín, i el director general de Transports i Mobilitat, Pere Padrosa, es reuniran la setmana propera amb representants del sector del taxi per analitzar la suspensió de la normativa que limita les llicències de VTC.

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat va anunciar ahir la reunió, després de la polèmica i el rebuig que ha suscitat entre els taxistes la decisió del TSJC de mantenir la suspensió cautelar de la normativa que limita les VTC a l'àrea metropolitana. La Generalitat, a més, va mostrar el seu interès a facilitar «al màxim» el diàleg entre el sector del taxi i el ministeri de Foment que, segons ha recordat l'administració autonòmica, és «qui té les competències en aquesta matèria».

L'altra part afectada

L'associació d'empreses de vehicles de lloguer amb conductor Unauto va criticar les marxes lentes que promou el sector del taxi, que considera actuacions il·legals i va asseverar que «després de les agressions i els atacs a vehicles i conductors VTC, decideixen segrestar la ciutat de Barcelona». «Es demostra, una vegada més, que estan disposats a anar en contra de la ciutadania amb tal de defensar el seu monopoli», va sostenir Unauto i, alhora, va criticar que «la part més radical del sector del taxi» va apostar per bloquejar l'aeroport del Prat i el centre de la ciutat amb marxes lentes.