Fernando Blanco, acusat amb la seva dona, Margarita Garau, de quedar-se 1,1 milió d'euros en donatius per tractar la seva filla Nadia d'una malaltia rara, va assegurar en la primera sessió del judici celebrat a l'Audiència de Lleida que la nena corre encara un «risc imminent de mort». Blanco va afirmar que abans de crear la fundació amb la qual suposadament van cometre el frau, ell mateix havia sufragat diversos tractaments i operacions, als quals Nadia hauria estat sotmesa en hospitals tant espanyols com internacionals, per intentar millorar la seva qualitat de vida i, fins a on sigui possible, allargar-l'hi.

Blanco va dir que abans de fundar l'associació van poder anar pagant les despeses dels tractaments de Nadia, que va assegurar que van arribar a 660.000 euros, perquè ell «tenia diners estalviats». Va afirmar que es dedicava professionalment a una botiga de vins que regentava a Fígols i Alenyà i que, a més, impartia conferències de motivació per les quals cobrava «fins a 8.000 euros».

Van decidir crear l'Associació Nadia Nerea per a la Tricotiodistròfia i Malalties Minoritàries de les Balears perquè pogués ser tractada i operada per «altres metges», ja que segons la seva opinió a la sanitat pública desconeixien com abordar la malaltia.

A partir de llavors, Blanco va reconèixer haver dut a terme campanyes de recaptació de fons i entrevistes en mitjans de comunicació per donar a conèixer el cas de la seva filla. El pare de Nadia va dir no recordar l'import total que es va arribar a recaptar amb l'associació, malgrat que el fiscal la va quantificar en més d'un milió d'euros. Es va referir després a un dels suposats tractaments que va rebre Nadia a París i va explicar que a través d'una punció a la nuca «els especialistes li extreien gens, els mutaven i els tornaven a introduir al cap d'un mes». Gràcies a aquesta pràctica, va remarcar, es va poder allargar l'esperança de vida de la menor cinc anys. Va assegurar que es van instal·lar en una àmplia casa perquè buscaven un lloc on la seva filla «fos feliç» i tingués una vida «digna».

També, Blanco va afirmar davant les preguntes del ministeri fiscal que el 2012 es va dur a terme una campanya per recaptar 50.000 euros i poder operar Nadia a Houston. El fiscal va preguntar a Blanco si al gener del 2013, quan s'hauria d'haver dut a terme la intervenció de la menor, ell i la seva dona gaudien d'uns dies de vacances en un hotel de Mallorca. Blanco, davant l'esmentada pregunta, es va limitar a dir que no sabia respondre, tot i que sí que va assegurar haver estat a Houston, però sense concretar data.

De la mateixa manera, Blanco no va saber respondre al ministeri fiscal si amb els 50.000 euros recaptats per a l'operació de Houston el matrimoni es va comprar un cotxe valorat en uns 20.000 euros.