La Mesa del Parlament va aprovar ahir mantenir el criteri que en les comissions s'utilitzi el vot ponderat en funció dels resultats electorals, en cas d'empat en les votacions, pel que permetrà computar els quatre diputats de JxCat suspesos i no substituïts.

Aquest criteri de la Mesa va ser aprovat amb els vots conjunts dels representants de JxCat i ERC, que disposen de majoria en aquest òrgan, i en contra del posicionament dels grups de Ciutadans (Cs) i el PSC, que defensen que es tradueixi en les comissions la mateixa situació que hi ha en el ple.

JxCat i ERC van perdre la majoria parlamentària de la que disposaven en els plens, després que els quatre diputats de JxCat suspesos pel Tribunal Suprem no hagin volgut utilitzar la fórmula per possibilitar la seva substitució temporal. Això provoca que els grups que donen suport el Govern puguin perdre votacions en el ple amb molta més facilitat del que ocorria abans de l'estiu, però en les comissions es mantindrà la seva majoria quan es produeixi una votació amb vot ponderat.

La Mesa va rebutjar la petició del PSC d'encarregar un nou informe jurídic als lletrats de la cambra per valorar si es pot produir inseguretat jurídica, però tant JxCat com ERC entenen que ja existeix un informe anterior favorable a utilitzar el vot ponderat en funció dels resultats electorals.

Reclamen reconsiderar

La portaveu parlamentària del PSC-Units, Eva Granados, va considerar «inadmissible» que la Mesa hagi aprovat permetre que els vots dels diputats suspesos de JxCat computin en comissions parlamentàries, una decisió que els socialistes demanaran reconsiderar per la seva «inseguretat jurídica».

JxCat i ERC van perdre la majoria parlamentària de què disposaven en els plens del Parlament, després que els quatre diputats de JxCat suspesos pel Tribunal Suprem no haguéssin volgut utilitzar la fórmula per possibilitar la seva substitució temporal.

Informe rebutjat

«En aquests moments, amb aquesta decisió, un mateix text que el Govern perdi en el ple, el guanya si el presenta en una comissió. I això és inadmissible», va denunciar en roda de premsa Granados, que va avançar que els socialistes estudien registrar una petició de reconsideració davant aquesta decisió de la Mesa.

La dirigent socialista va criticar que s'hagi rebutjat demanar un informe jurídic sobre aquesta qüestió, com ha sol·licitat el PSC-Units, grup que considera que a les comissions s'entrarà en una situació d'«inseguretat jurídica». «Necessitem posar seny al Parlament des de tots els grups», va asseverar. Sobre com actuaran els quatre presidents de comissions que té el grup socialista -Assumpta Escarp, Raúl Moreno, Rafel Bruguera i Ramon Espadaler-, Granados va deixar clar que»no desobedecerán» la decisió presa ahir, però «posaran sobre la taula aquest dubte seriosa sobre si el criteri és l'adequat».

Així, en cas que es produeixi un empat en una votació i s'aprovi finalment la iniciativa mitjançant vot ponderat, els diputats socialistes que presideixen comissions elevaran la votació a la Mesa del Parlament manifestant el seu «desacord», perquè el PSC «no vol ser responsable de situació que després puguin ser insegures jurídicament».

D'altra banda, Granados va ser preguntada sobre l'anunci del president del Govern, Pedro Sánchez, que l'Executiu central adoptarà mesures per defensar la legalitat en relació amb la resolució aprovada la setmana passada pel Parlament que advoca per l'abolició de la monarquia .

«Té tot el sentit»

«Té tot el sentit», va dir la portaveu socialista. «Quan hi ha parlaments que decideixen sobre qüestions que no són de la seva competència i volen decidir sobre la forma de l'Estat, el més lògic és que el Govern ho recorri».

Finalment, sobre si el PSC s'obriria a negociar els pressupostos de la Generalitat, Granado ha recordat que el president català, Quim Torra, «va parlar de socis i interlocutors i va posar a la CUP i els comuns. Jo sóc la portaveu socialista i no em sento interpel·lada en res que tingui a veure amb els pressupostos».

Finalment, sobre si el PSC s'obriria a negociar els pressupostos de la Generalitat, Granado va recordar que el president català, Quim Torra, «va parlar de socis i interlocutors i va posar a la CUP i els comuns. Jo sóc la portaveu socialista i no em sento interpel·lada en res que tingui a veure amb els pressupostos».

La dirigent va apuntar en qualsevol cas que encara no hi ha projecte de comptes de la Generalitat i que el president de la Generalitat únicament parla de «mantenir-se ferm en l'esperit de l'1-O i el 3-O, fer república, consell de la república i estructures d'Estat», de manera que «la distància és sideral» amb el PSC.