n El Govern central i la Generalitat van tancar un acord per recuperar pràcticament tots els articles de les lleis 24/2015 i la 4/2016 de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, que actualment estan suspeses cautelarment pel TC.

Així ho va anunciar en declaracions als mitjans al Parlament el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que ha destacat que l'acord segellat perquè el Govern central desisteixi dels recursos que en el seu moment va interposar el Govern de Mariano Rajoy és fruit de setmanes de treball per part dels serveis jurídics de les dues administracions.

«Com a Govern de la Generalitat no hem renunciat a res, no hem tocat ni una coma de les lleis. No és un tema de sobirania, és un tema de justícia social», va sostenir Calvet.

La llei 4/2016 és un simple ajust de la llei 24/2015 -sorgida a partir d'una Iniciativa Legislativa Popular (ILP)- que la Generalitat va impulsar després que la primera norma quedés en suspens pel recurs que havia presentat el Govern espanyol.

Per ara, el Govern central mantindrà els recursos contra els articles 1 i 2 de la llei 24/2015, així com contra la disposició transitòria primera, que fan referència a subrogacions d'hipoteques i dacions en pagament perquè considera que vulneren competències de l'Estat. El que sí que es va resoldre van ser les discrepàncies que existien en relació amb l'expropiació d'habitatges a entitats financeres i grans tenidors en ple procediment de desnonament, una mesura que el TC ja ha resolt que és inconstitucional en set ocasions.