El 21 de febrer s'ha convocat una vaga general a Catalunya. El sindicat convocant és la Intersindical-CSC, que ha ajornat l'aturada prevista inicialment per els dies 5, 6 i 7 de febrer, cinc dies abans de d'inici previst del judici dels dirigents independentistes al Tribunal Suprem, per reclamar la derogació de la reforma laboral, un salari mínim català de 1.200 euros, i per denunciar un context de "vulneració de drets democràtics".

Finalment, només va mantenir la convocatòria el tercer dia. Un cop ajornat el començament del procés judicial fins el 12 de febrer ara ha decidit convocar-la el dijous 21, amb el judici de l'1-O ja començat.

Adhesions a la vaga

Des de la CUP, i l'ANC ja han anunciat que secundaran la convocatòria de vaga. En un primer moment, quan es va fer la convocatòria per al 7 de febrer, també es van mostrar partidaris de fer vaga, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans. També des del sindicat del sector educatiu USTEC-STEs s'ha assegurat que hi ha motius per anar a la vaga.

CSC i USTEC insten a "recuperar el carrer"per una ''república dels treballadors''. Des de CSC, Anna Masip, densa que la vaga s'ha convocat per recuperar el poder adquisitiu que s'ha perdut amb les retallades i perquè ''estem farts de l'empobriment i la desigualtat creixent''. Però també davant ''l'ofensiva generalitzada'' de la dreta ''més reaccionària, demofòbica i lliberticida''. En nom d'USTEC, Ramon Font, ha criticat la judicialització de l'1-O en el sentit que als docents no se'ls ha permès explicar als alumnes què va passar i se'ls ha autocensurat. Font ha demanat que dijous s'aturi i tot i ''ens sentin des de les presons''.

Serveis mínims

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha dictat aquest dimarts els serveis mínims per a la vaga general d'aquest dijous, que fixa en un 33% durant tot el dia en els transports de Rodalies i Regionals de Catalunya operats per Renfe i del 50% al metro i bus de Barcelona i a Ferrocarrils de la Generalitat durant les hores punta. A les escoles, s'ha previst que hi hagi un mínim d'una persona de l'equip directiu per centre de treball, entenent-se com a tal la persona titular de la direcció, del cap d'estudis, de la secretaria o de la coordinació pedagògica del centre. A més del personal esmentat, per a l'ensenyament infantil i primària (de 3 a 12 anys) es requereix 1 docent per cada 6 aules. En sanitat, s'ha dictat el normal funcionament de les urgències i de les unitats de cures intensives, així com la necessitat de garantir els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia.

Consulta aquí tots els serveis mínims de la vaga

Crítiques de la patronal

La patronal catalana Foment del Treball ha criticat que la vaga general convocada per la Intersindical-CSC té "motivacions polítiques" i és "aliena als interessos professionals dels treballadors".

Altres mobilitzacions

Els partits i les entitats sobiranistes van iniciar el 12 de febrer un nou cicle de protestes contra el judici de l'1-O al Tribunal Suprem (TS) i que inclouran tres manifestacions i una vaga general.Coincidint amb la data d'inici del judici, es van celebrar concentracions davant els centres de treball i es van convocar manifestacions a Barcelona, Lleida, Girona, Tarragona i Tortosa (Tarragona).

El Sindicat d'Estudiants també va convocar una vaga el 12 de febrer i va organitzar diverses concentracions a les capitals catalanes.

El dissabte 16 de febrer es va celebrar una gran manifestació a la Gran Via de Barcelona, on 200.000 persones van expressar el seu rebuig al procés judicial.

Manifestació a Madrid

La mobilització més nova serà el dissabte 16 de març, ja que per primera vegada el soberanisme organitzarà una manifestació a Madrid amb l'objectiu de donar a conèixer el seu rebuig al judici per ser "un atac als drets civils i polítics dels dirigents independentistes encausats".