13.49 h

La primera sessió del judici i la que va declarar Pérez de los Cobos, les més seguides a través del web del CGPJ

El número d'accessos al web del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per seguir les retransmissions del judici ha estat de 307.900 en el primer mes de sessions. Segons ha informat el CGPJ en un comunicat, la sessió que va registrar més accessos, un total de 32.933, va ser la primera, celebrada el 12 d'abril, on les defenses van plantejar les qüestions prèvies. La segona sessió més seguida per aquest web és la del 5 de març, amb 31.648, quan va declarar el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos. Cinc sessions més han superat els 20.000 accessos, entre les quals hi ha les declaracions de Rajoy, Sáenz de Santamaría, la secretària del jutjat d'instrucció 13 i la sessió en què van declarar Oriol Junqueras i Joaquim Forn. El 40% d'accessos va ser a través de telèfon mòbil.

13.10 h

La declaració dels dos observadors internacionals s'ajorna fins el 27 de març

La declaració del director de The Hague Centre for Strategic Studies, Paul Sinning, i la portaveu de l'equip internacional que va fer una feina acadèmica encarregada pel Diplocat, Helena Catt, s'ha ajornat fins el 27 de març al matí (11h i 11.30h). Inicialment havien de declarar aquesta tarda però han comunicat al tribunal que viuen fora i tenen dificultats de venir, i han demanat que els busqui una altra data perquè tenen "el desig" de venir personalment, tal com ha relatat el president, Manuel Marchena. Aquell dia també declararan per videoconferència Felix Von Gründbergm i Manon Masse. Per tant, la sessió d'aquest dimecres al Suprem ja ha acabat i es reprendrà dijous, amb la declaració de l'excap dels Mossos, el major Trapero, com a plat fort.

12.11 h

Un exresponsable del Diplocat reconeix pagar hotels i vols a "visitants internacionals" però nega que fossin observadors

L'exsecretari general del Diplocat, Albert Royo, ha reconegut que des de l'organisme (que té entre 85-90% de participació de la Generalitat) es van pagar 40.591 euros per hotels i vols per un programa de "visitants internacionals" que va estar a Catalunya entre el 29 de setembre i el 2 d'octubre. Ha negat, però, que vinguessin en missió electoral. "Va ser un programa de visites internacionals, no d'observació electoral", ha manifestat Royo, que diu que d'aquests programes en feien quasi tots els mesos i que aquest en concret es va organitzar a petició de diversos diputats estrangers. "No vam organitzar cap referèndum ni estàvem implicats", ha remarcat Royo, que ha desvinculat Diplocat de la Generalitat. També ha dit que van complir "escrupolosament" amb la intervenció del Ministeri d'Hisenda i que no es van fer pagaments al marge. De fet, ha dit que alguns projectes es van seguir pagant amb el 155 vigent.

10.50 h

El fiscal demana investigar Mestre perquè creu que ha comès delicte de fals testimoni

El fiscal Jaime Moreno ha demanat investigar el responsable de Difusió de la Generalitat, Jaume Mestre, perquè creu que durant la seva declaració al Suprem ha comès delicte de fals testimoni. Durant la sessió, fins i tot el president del tribunal, Manuel Marchena, ha avisat Mestre que el delicte no només es comet si es menteix sinó també si es donen respostes inexactes, evasives o que silenciïn dades. Marchena, però, ha dit que encara no es pot valorar si ha mentit ja que caldrà contrastar-ho amb altres fonts de prova i que, en tot cas, es fixarà en la sentència. Mestre, que era el responsable de difusió i campanyes publicitàries, ha dit que ell no va encarregar res de l'anunci de les vies, que no es va reunir amb la presidenta de la CCMA, Núria Llorach, per encarregar-li que emetés els anuncis. Segons el fiscal, Llorach va reconèixer en instrucció haver-se reunit amb Mestre.