Un comandant de la Guàrdia Civil va revelar que els Mossos tenien «l'ordre» prioritària de vigilar els moviments de les forces de seguretat de l'Estat durant la jornada de l'1-O, en la qual es va instar els binomis a apartar-se dels altres cossos per evitar ser captats junts en imatges.

Aquesta va ser una de les conclusions aportades per un dels agents que ha testificat en el judici del procés.

I també que l'exconseller Joaquim Forn -acusat de rebel·lió- va ser informat de la possibilitat d'aldarulls l'1-O als col·legis electorals fins al punt que la CUP no descartava ni «murs humans» ni «accions combatives» contra les Forces de Seguretat.

«Prioritat»

Davant el Tribunal Suprem, el comandant que va analitzar les converses de les emissores dels Mossos va explicar que van detectar ordres verbals de vigilar els moviments de la Policia i la Guàrdia Civil en llocs clau com l'aeroport de Girona per descobrir així la direcció que prenien. Una ordre que «tenia prioritat sobre qualsevol altra». I fins i tot, segons el testimoni, també es van donar casos en els quals «es van seguir» els combois i es van enviar fotos de les matrícules dels vehicles policials camuflats.

El comandant també va parlar de l'existència d'un missatge en el qual el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, informava l'exmembre del Govern de quins haurien de ser els principis d'actuació de la policia autonòmica als col·legis en resposta als requeriments de la Fiscalia.

En resposta a l'interrogatori del fiscal Fidel Cadena aquest testimoni va assenyalar que de l'anàlisi del correu s'infereix l'existència d'una «unitat d'acció» entre el responsable polític i el major dels Mossos.

Paral·lelament, un brigada de la Guàrdia Civil va revelar ahir en el judici pel procés independentista a Catalunya que l'antic cap dels Mossos d'Esquadra Josep Lluís Trapero va rebre un correu electrònic en el qual un subordinat l'informava d'una reunió en la qual la Generalitat va exposar un pla perquè en una futura república catalana la policia autonòmica tingués «competències plenes», entre les quals destacava el «control de duanes» i la «investigació de blanqueig per evitar l'evasió fiscal de Catalunya».

Erari públic

Un comandant que va analitzar les comunicacions dels Mossos que estaven als punts de votació amb la sala regional va assegurar que els agents rebien ordres per emissora per «apartar-se» quan arribaven els cossos espanyols.

L'objectiu, segons va dir, era evitar que es veiés «cap imatge» de mossos uniformats mentre agents dels cossos espanyols actuaven per aturar les votacions. També va dir que es va donar «preferència» sobre qualsevol altra novetat que informessin sobre els moviments dels «combois» de policia espanyola i guàrdia civil.

Els policies també van relatar que l'exconsellera de Treball Dolors Bassa va remetre abans de l'1-O un correu electrònic al secretari general de CC. OO. a Catalunya, Javier Pacheco, informant dels drets que tenien els treballadors en l'esmentada jornada per absentar del seu lloc de treball i exercir el seu dret al vot, segons dos guàrdies civils que van declarar ahir.