25 de juliol de 2019
25.07.2019
Diari de Girona

Torra reclama unitat als partits per denunciar la «deslleialtat de l'Estat»

El discurs del president en el ple del Parlament va durar més de dues hores i va servir per exposar les 265 mesures que ha emprès el Govern

25.07.2019 | 00:00
El president Torra durant una de les seves intervencions en el ple del Parlament.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar ahir als grups de Ciutadans, PSC i PP al Parlament, a unir-se a la resta de l'arc parlamentari per reclamar a l'Estat els seus «incompliments» i acabar així amb el dèficit fiscal que xifra en 16.000 milions d'euros anuals, un 8% del PIB.

Durant la seva intervenció en el ple monogràfic impulsat per la formació taronja sobre la «Catalunya real», Torra va fer un repàs dels incompliments que considera que el Govern central deu a Catalunya, com el Corredor Mediterrani, la millora en Rodalies i els accessos a ports i aeroports.

El president va assegurar que Foment del Treball xifra en 28.000 milions d'euros el dèficit en les infraestructures catalanes per part de l'Estat en els últims 10 anys: «Lamentablement, mai he vist a PP, Cs i PSC queixar-se d'aquest dèficit que llastra els resultats econòmics del país. Això si que va en contra dels interessos dels nostres empresaris».

Així, amb l'exposició de 264 actuacions governamentals, Torra va cridar a sumar-se a la demanda per acabar amb «la deslleialtat sistemàtica de l'Estat espanyol», perquè Catalunya té totes les eines i recursos, però considera que no són suficients davant l'actuació estatal.


Resposta dels parlamentaris

La portaveu de Ciutadans al Parlament, Lorena Roldán, va instar el Govern a deixar de «malgastar» diners en el procés independentista, les delegacions a l'exterior i les visites als polítics presos i exiliats i invertir més a reduir les llistes d'espera sanitàries i de dependència o els barracons de les escoles.

D'altra banda, el grup del PSC, amb Miquel Iceta al capdavant, va mostrar el seu suport per aprovar els pressupostos del 2020, durant la pròxima tardor. Concretament, el socialista va destacar que les «prioritats» del seu partit i de l'executiu de Torra són coincidents.

Pel que fa a la portaveu d'en Comú-Podem, Jéssica Albiach, va qualificar «d'estafa» la preocupació de Ciutadans per les condicions de vida i d'accés als serveis socials. Al mateix temps, Albiach va criticar «la inacció» del Govern català i va reiterar que la «via unilateral va ser un error».

El president del subgrup parlamentari del PPC, Alejandro Fernández, va acusar el Govern d'haver «alterat greument la convivència» a Catalunya amb el procés sobiranista, tot assegurant que està «tractant més de la meitat de la població com si fossin traïdors de la pàtria».

Finalment, Carles Riera de la CUP va carregar contra la gestió del Govern i la «falta d'acció transgredir els límits que l'Estat».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook