Els sindicats independentistes Intersindical-CSC i la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) han convocat una vaga general a Catalunya per reclamar drets laborals i socials, coincidint amb la sentència del judici del procés.

Les dues centrals sindicals van presentar la convocatòria de vaga per al dia 11 d'octubre al departament de Treball de la Generalitat i en van informar també les principals organitzacions patronals. Posteriorment, van ajornar la convocatòria una setmana, fins al 18 d'octubre.

Com justifiquen la convocatòria de vaga

Fonts del sindicat han assenyala que l'aturdada de 24 hores es planteja en el marc del nou procés electoral obert a Espanya per recordar "les reclamacions laborals i socials" de Catalunya.

En concret, els motius de la convocatòria són els mateixos utilitzats per la Intersindical-CSC en la vaga que va convocar el passat 21 de febrer, en aquella ocasió en solitari, com són la reclamació de la derogació de la reforma laboral i de la implantació d'un sou mínim català de 1.200 euros.

A més, les dues forces sindicals insten a la igualtat de gènere al món del treball i a la superació de la bretxa salarial, així com reclamar la recuperació, en general, de les polítiques socials i ecologistes.

Independentment dels motius formals que s'al·leguen, la vaga tindrà lloc, si no es retira abans la convocatòria, pocs dies després del segon aniversari del referèndum de l'1-O i en una tardor que es preveu tens per les mobilitzacions previstes davant una eventual condemna en el cas del procés.

A priori, la vaga impactarà especialment en l'àmbit de l'educació, on és majoritari el sindicat USTEC-STES, que forma part de la IAC; i en l'administració de la Generalitat, on la Intersindical-CSC és el primer sindicat (empatat amb la CATAC) des del març passat.

L'última vaga convocada per la Intersindical el passat 21 de febrer va tenir un seguiment minoritari i el sindicat espera mobilitzar aquesta vegada a un percentatge més alt de la població, malgrat que no compta amb el suport dels dos principals sindicats (CCOO i UGT).

Després de la presentació de la convocatòria de vaga, la Generalitat haurà d'elaborar ara l'ordre de serveis mínims.